Metrorex majorează preţurile. O cartelă de două călătorii va costa 4 lei, iar un abonament 35 lei

Metrorex va majora, sâmbătă, preţul biletelor şi abonamentelor, o cartelă cu două călătorii urmând să coste patru lei, faţă de trei lei în prezent, iar un abonament lunar cu 62 de călătorii va ajunge la un preţ de 35 de lei, de la 27 de lei.

1434 afișări
Imaginea articolului Metrorex majorează preţurile. O cartelă de două călătorii va costa 4 lei, iar un abonament 35 lei

Metrorex majorează preţurile. O cartelă de două călătorii va costa 4 lei, iar un abonament 35 lei (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Astfel, o cartelă de metrou cu două călătorii va costa 4 lei, iar o cartelă cu 10 călătorii 10 lei. Preţul abonamentelor lunare cu 62 de călătorii va creşte la 35 lei, iar în cazul în care nu există limită de călătorii preţul este de 50 lei. Un abonament săptămânal cu număr nelimitat de călătorii va costa 15 lei, iar un abonament de o zi 6 lei.

"Rămân neschimbate tarifele la abonamentele lunare şi săptămânale cu număr nelimitat de călătorii", precizează Metrorex, într-un comunicat.

Operatorul reţelei de metrou arată, în comunicat, că în acest an raportul dintre subvenţia necesară şi cea alocată pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii la instalaţiile din metrou şi la materialul rulant depăşeşte 126%, rezultând un deficit de finanţare de circa 90 milioane lei, şi că de la ultima majorare a tarifelor, din septembrie 2010, preţurile de consum au crescut cu peste 5%.

Compania menţionează că au crescut şi costurile cu combustibilii, apa, energia termică şi cea electrică. Numai în cazul electricităţii majorarea a fost de peste 25%, de la 247 lei/MWh anul trecut şi în primul semestru din 2011 la circa 315 lei/MWh în prezent, potrivit sursei citate.

Metrorex dă totodată exemple de oraşe unde călătoria cu metroul este mult mai scumpă.

"Prin comparaţie cu alte administraţii de metrou preţul actual la călătoria cu metroul din Bucureşti este de circa 30 euro cenţi / călătorie, faţă de alte administraţii de metrou în care preţul cel mai scăzut la călătoria cu metroul este peste 1 euro / călătorie (exemple: Budapesta - 1 euro, Barcelona - 1,35 euro, Madrid - 2 euro, Berlin - 2,10 euro, Londra - 4,7 euro)", se menţionează în comunicat.

În plus, compania susţine că în ultimii ani subvenţia acordată de Guvern pentru taxa de călătorie cu metroul a fost constantă, acoperind circa 60% cheltuielile de funcţionare a metroului, însă "tendinţa este aceea ca ponderea subvenţiei în acoperirea cheltuielilor să se diminueze până către limita de 50%".

Ultima majorare de preţuri operată de Metrorex a avut loc în septembrie 2010, când tarifele au urcat cu aproximativ 8%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici