Mii de români lucrează în industria jocurilor video, deşi studiile de specialitate în domeniu lipsesc în ţară

  • Sunt 6.000 de români care lucrează în industria jocurilor video
  • Facultăţile româneşti pregătesc studenţii să devină programatori foarte buni
  • Există multe alte poziţii în companiile care produc jocuri video pentru care facultăţile din România nu pregătesc studenţii
391 afișări

Dacă vrei o carieră în industria jocurilor video, trebuie să ştii că universităţile din România nu au încă o specializare care să te pregătească pentru asta. O spune Tudor Postolache, directorul de operaţiuni al unei companii româneşti de jocuri electronice. Potrivit acestuia, deşi avem programatori talentaţi, pentru poziţii de producer sau game designer într-o companie, nu te pregăteşte nici o facultate din ţară. Trebuie să fii autodidact şi să fii mereu deschis să înveţi lucruri noi. De la începutul anului, Tudor spune că a angajat 154 de oameni. În România, această industrie se dezvoltă de la an la an. Cele circa 100 de companii din domeniu au ajuns la o cifră de afaceri cumulată de peste 200 milioane dolari, îţi spun datele ZF.

În România, industria de gaming are peste 6.000 angajaţi. Pentru 2020 se estimează o creştere a pieţei de circa 9%.

„Preferăm câteodată, până una alta, să îi perfecţionăm noi, să îi creştem noi, să îi ajutăm noi să fie pregătiţi”, spune Tudor Postolache, head of operations. „Ne dorim nespus de mult să participăm şi noi, dar să participe potenţial şi statul prin a crea şcoli, universităţi pe parte de artă digitală. România, în anii aceştia, s-a dezvoltat ca un hub al jocurilor şi al creaţiilor de jocuri pentru zona asta de Europa.”

„Am făcut cursuri, dar care erau plătite în cadrul companiei. Să spui că da, am terminat o facultate, am terminat facultatea de artă şi mă pot angaja direct într-o companie nu există”, crede Marian Poiană, art guild lead.

„Aici intrăm într-o dezbatere. În ce măsură pregătirea studenţilor trebuie făcută pentru primul job, cum îşi doresc, în primul rând, companiile şi în ce măsură aceştia trebuie să mai poată să fie angajabili şi la 35 şi la 45 de ani când toate tehnologiile de astăzi vor fi complet schimbate”, e de părere Răzvan Rughinis, profesor la Universitatea Politehnică Bucureşti. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici