Ministerul Agriculturii anunţă controale la legumele şi fructele din producţia internă sau din import

Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) a efectuat, în perioada martie-mai, un număr de 2.743 controale la 167 de depozite de produse de protecţie a plantelor, 988 fitofarmacii, 317 utilizatori, 319 prestatori de servicii cu produse de protecţie a plantelor şi 952 de producători agricoli.

166 afișări
Imaginea articolului Ministerul Agriculturii anunţă controale la legumele şi fructele din producţia internă sau din import

Ministerul Agriculturii anunţă controale la legumele şi fructele din producţia internă sau din import

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale precizează, într-un comunicat, că au fost controlaţi producătorii de tomate, prelevându-se 39 probe la nivel naţional la care nu s-au constatat depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de produse de protecţie a plantelor.

În această perioadă sunt intensificate controalele pentru verificarea acestor conformităţii şi în localităţile din judeţele Ilfov, Galaţi, Olt şi Dolj, atât în fitofarmacii cât şi la producătorii de tomate, arată ministerul.

Principalele obiective urmărite permanent în cadrul acestor acţiuni de monitorizare şi inspecţie sunt: asigurarea unui spaţiu distinct şi semnalizat vizibil de minim 40% din numărul total de tarabe din piaţă pentru producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice, în special, sau producători agricoli organizaţi conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008; depistarea şi sancţionarea fenomenului de substituire a legumelor şi fructelor autohtone cu cele provenite din import sau comerţ intracomunitar; etichetarea corectă a produselor, legume şi fructe, expuse la comercializare prin indicarea locului de producţie, a denumirii cultivatorului, a datei recoltării şi a preţului, pentru a se distinge producţia autohtonă de cea provenită din import sau spaţiul intracomunitar; trasabilitatea loturilor de legume şi fructe provenite din import sau comerţ intracomunitar prin indicarea corectă pe documentele însoţitoare ( facturi fiscale) a ţării de origine, documente ce sunt emise de depozitari către comercianţii de legume şi fructe cu amănuntul; prelevarea de probe de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale Fitosanitare în vederea efectuării de analize privind nivelul reziduurilor de pesticide din majoritatea speciilor expuse în această perioadă la comercializare.

Până la data de 15 mai 2019, în Municipiul Bucureşti şi toate judeţele din ţară, verificările MADR şi ale Direcţiilor Agricole Judeţene s-au concretizat în 320 de pieţe agroalimentare verificate, 122 de depozite en-gros de legume şi fructe şi 58 de probe prelevate în echipe mixte cu reprezentanţii ANF din următoarele specii: mere, cartofi, ardei, castraveţi, roşii, pătrunjel, dovlecei, salată verde, ridichi, căpşuni, ciuperci, ceapă verde, usturoi verde, cartofi noi, etc.

În ceea ce priveşte loturile de legume şi fructe provenite din import sau comerţ intracomunitar, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – ANAF desfăşoară acţiuni mixte de control la toate punctele de trecere a frontierei şi prelevează prin sondaj probe în vederea efectuării analizelor de laborator. Astfel, până la 15 mai 2019, controalele s-au concretizat după cum urmează: 5118 transporturi de legume/fructe verificate; 48.996 to cantitate totală; 171 probe prelevate; 88.700 lei sancţiuni contravenţionale; 38 tone de legume şi fructe reţinute de la comercializare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici