Ministerul Finanţelor şi Banca Mondială au semnat acordul de împrumut de 1 miliard euro de la BIRD

Ministerul Finanţelor Publice şi reprezentanţa Băncii Mondiale din România au încheiat, miercuri, acordul de împrumut de un miliard de euro dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie si Dezvoltare, pe o perioadă de 12 ani, cu opţiunea de amânare a tragerii.

220 afișări
Imaginea articolului Ministerul Finanţelor şi Banca Mondială au semnat acordul de împrumut de 1 miliard euro de la BIRD

Ministerul Finanţelor şi Banca Mondială au semnat acordul de împrumut de 1 miliard euro de la BIRD (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Împrumutul se contractează în contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale şi de facilitare a accesului României pe pieţele de capital la costuri competitive, prin transmiterea unui semnal pozitiv, credibil pieţelor financiare internaţionale", se arată într-un comunicat al Ministerului Finaţelor Publice (MFP).

Acordul a fost semnat de ministrul de resort, Florin Georgescu, şi directorul de ţară al Biroului Băncii Mondiale în România, Francois Rantrua.

Creditul se adaugă la rezerva Trezoreriei, însă ministerul nu intenţionează să utilizeze acceastă sumă, întrucât soldul în valută al Trezoreriei este la nivelul convenit cu instituţiile internaţionale, astfel împrumutul fiind de tip preventiv.

Finanţarea este acordată pe o perioadă de 12 ani, din care 11,5 ani reprezintă perioadă de graţie, la o dobândă egală calculată în funcţie de cotaţia EURIBOR la 6 luni, la care se adaugă o marjă fixă aplicabilă la data tragerii de 0,6%, care în prezent reprezintă circa 1,11%, plătibilă semianual. Împrumutul se va rambursa într-o singură tranşă la 1 februarie 2024.

Banca mai percepe un comision iniţial de 0,25% aplicat la suma creditului, care se plăteşte după intrarea în vigoare a acordului de împrumut, şi un comision de angajament de 0,5% pe an aplicat la suma netrasă din împrumut şi plătibil semianual, până la tragerea sumelor împrumutului.

Accesarea finanţării este condiţionată de îndeplinirea unor măsuri de reformă în sectoarele finanţelor publice, administrare fiscală, energie şi sănătate, similare cu cele agreate în cadrul pachetului de asistenţă financiară de tip preventiv încheiat cu Comisia Europeană şi FMI, dintre care cea mai mare parte sunt îndeplinite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici