Ministerul lui Cîţu vrea să împrumute 5 miliarde de lei în această lună, pentru finanţarea deficitului. Varianta aleasă de minister

  • Ministerul de Finanţe, condus de Florin Cîţu, a programat împrumuturi de 4,4 miliarde de lei de la bănci în luna martie pentru finanţarea deficitului bugetar.
  • Suma se poate suplimenta cu alte 600 milioane de lei printr-o altă ofertă.
  • Deficitul bugetar pentru 2020 este prognozat la 3,59% din PIB.
1555 afișări
Imaginea articolului Ministerul lui Cîţu vrea să împrumute 5 miliarde de lei în această lună, pentru finanţarea deficitului. Varianta aleasă de minister

Cîţu vrea să împrumute 5 miliarde de lei în această lună, pentru finanţarea deficitului. Varianta aleasă de minister

Programul de împrumuturi pentru martie este, în mare, similar cu cel pentru luna februarie.

Astfel sunt programate în martie şapte emisiuni de titluri suverane prin care Finanţele vor să atragă 4 miliarde de lei şi o emisiune de certificate de trezorerie cu discount pentru suma de 400 milioane de lei. O altă sumă de 600 de milioane de lei poate fi împrumutată suplimentar prin sesiuni de oferte necompetitive.

Curba randamentelor la titlurile de stat s-a deplasat în sus, vineri, în medie cu şase puncte bază, avansul fiind mai pronunţat pe scadenţele medii-lungi: la 10 ani cu 15 puncte bază la 4,065%, maximul ultimelor trei săptămâni, arată un raport al Băncii Transilvania.

Deficitul bugetar pentru 2020 este prognozat la 3,59% din PIB, respectiv circa 40,5 miliarde de lei la un PIB estimat de 1.129 de miliarde de lei. Suma de 40 de miliarde de lei reprezintă banii pe care ţara noastră trebuie să-i împrumute pentru a finanţa cheltuielile din buget.

La cele 40 de miliarde de lei va trebui să se adauge şi necesarul de finanţare pentru plata datoriei deja emisă, care reprezintă alte aproximativ 47 miliarde de lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
finanţe,
împrumut,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici