Ministerul pentru Societatea Informaţională a publicat pe site memorandumul semnat cu Huawei

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a publicat pe site memorandumul încheiat de instituţie cu producătorul chinez de echipamente IT&C Huawei în noiembrie 2013, care prevede, printre altele, participarea companiei la "construcţia Sistemului de Informaţii şi Comunicaţii Naţional".

347 afișări
Imaginea articolului Ministerul pentru Societatea Informaţională a publicat pe site memorandumul semnat cu Huawei

Ministerul pentru Societatea Informaţională a publicat pe site memorandumul semnat cu Huawei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit documentului, care include trei pagini, ministerul "vine în întâmpinarea" Huawei în vederea participării la construcţia Sistemului de Informaţii şi Comunicaţii Naţional, Sistemului de Monitorizare şi Supraveghere a Traficului, proiectelor de tip Guvernare Electronică (E-Government), proiectelor de tip Oraş Inteligent (Smart City) şi Reţelei Naţionale de Bandă Largă dezvoltate de Guvernul României.

CITEŞTE AICI MEMORANDUMUL

De asemenea, ministerul va oferi sprijin în vederea iniţierii proiectului de Reţea Integrată a Transelectrica al cărui memorandum de înţelegere a fost semnat la Beijing în septembrie 2012.

"MSI vine în întâmpinarea Huawei în vederea oferirii de şcolarizări profesionale şi de stagii de formare profesională studenţilor şi inginerilor români în scopul îmbunătăţirii competitivităţii acestora", se spune în document.

Totodată, ministerul vine în întâmpinarea Huawei în vederea creării de noi oportunităţi de locuri de muncă pe piaţa locală din România şi va oferi sprijinul necesar în politicile financiare în vederea îndrumării Huawei în aplicarea procesului schemei de ajutor de stat.

"MSI apreciază demersurile finalizate ale Huawei pentru înfiinţarea Centrului global de servicii IT şi a Centrului global de servicii financiare din România. MSI va depune eforturile necesare în vederea asigurării pentru Huawei a unui mediu de afaceri deschis, activ, eficient şi echitabil, prin optimizarea şi îmbunătăţirea mecanismelor relevante", se arată în document.

Potrivit memorandumului, Huawei este dispus să îşi intensifice investiţiile şi eforturile din România, în scopul de a-şi extinde activităţile şi contribuţia.

"Huawei are în vedere să dezvolte mai multe activităţi în cadrul Centrului global de servicii IT şi Centrului global de servicii financiare, care vor trebui să sprijine activităţile comerciale pentru întreaga Europă în România, fiind aşteptate investitţii cumulate locale în viitor. În următorii 5 ani, numărul total al angajaţilor Huawei în România se aşteaptă să depăşească 1.000 de persoane, continuând creşterea ratei de angajare localizată", se arată în document.

Huawei îşi va extinde pe viitor achiziţiile locale şi se aşteaptă să realizeze în viitor mai multe achiziţii cumulate locale.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că a înţeles, din semnarea memorandumului Guvernului cu firma chineză Huawei, de ce premierul Ponta vrea Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) în subordinea sa, acuzându-l că a făcut un joc murdar pe seama securităţii naţionale.

Solicitat să explice înţelegerea convenită cu Huawei din perspectiva îngrijorărilor pe care alte state membre NATO le-au exprimat, în condiţiile în care în document se afirmă, printre altele, că firma chineză ar urma să participe la construcţia Sistemului Naţional de Comunicaţii şi Informaţii, şeful Guvernului a susţinut că nu există astfel de îngrijorări.

Înfiinţată în 1987 de Ren Zhengfei, fost ofiţer în Armata Populară a Chinei, Huawei Technologies este cel mai mare furnizor mondial de soluţii IT&C, cu venituri de 35,4 miliarde de dolari în 2012.

Subsidiara locală a Huawei şi-a început activitatea în 2003.

În iunie 2012, Huawei România a anunţat că a investit şase milioane de euro în deschiderea unui centru de suport global în România, suma urmând să crească la 200 milioane de euro până în 2015.

Potrivit datelor reprezentanţilor subsidiarei locale, Până în 2018, producătorul chinez va investi în România incă 100 milioane de euro, cifră care va include şi taxele şi costurile cu forţa de muncă.

În intervalul 2007-2012, investiţiile Huawei în Româia care au totalizat 90 milioane de euro.

La mijlocul anului 2013, Huawei avea în România peste 800 de angajaţi, din care jumătate deserveau centrul de servicii de suport global.

"Grupul chinez va continua angajările în subsidiara din România. Astfel, până în decembrie 2013 vom ajunge la 1.000 de angajaţi, iar la finele anului viitor la 1.200 de angajaţi. În prezent, 70% din angajaţii Huawei România sunt români", declara directorul Departamentului de Conturi Integrate al Huawei România, Vlad Doicaru, într-o conferinţă desfăşurată în iulie 2013.

La nivelul anului 2012, afacerile Huawei România au atins 249 milioane de dolari, iar pentru anul trecut au fost estimate la 260 milioane de dolari.

"Cifra de afaceri obţinută în 2012 se referă la contractele Huawei derulate în România atât prin subsidiara Huawei România cât şi prin alte entitaţi ale grupului chinez înregistrate în alte state. Creşterea faţă de 2011 nu este foarte mare, sub 10%, dar este sustenabilă. Subsidiara Huawei România a înregistrat în 2012 afaceri de 96 milioane de euro, de la sub 90 milioane de euro în 2011. Suntem o companie sănătoasă, care creşte de la an la an", spunea Doicaru în iulie 2013.

Potrivit datelor prezentate de Huawei România, compania este implicată în dezvoltarea reţelelor de telecomunicaţii ale Vodafone România şi RCS&RDS, doi dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de profil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici