Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a preluat Palatul CFR, în contul unei datorii

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a preluat Palatul CFR, clădirea în care funcţionează instituţia, în contul unei datorii de 109,2 milioane lei şi după poprirea conturilor CFR SA, a anunţat vineri ministerul.

513 afișări

Instituţia a preluat acţiunile deţinute de CFR SA, companie pe care o controlează, la Grupul de Exploatare şi Întreţinere Palat CFR, reprezentând 100% din capital.

"Decizia preluării pachetului de acţiuni vine ca urmare a emiterii unei sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile, care obliga CFR SA la plata datoriei către MTI. MTI a preluat pachetul de acţiuni deţinut de CFR SA la Grupul de Exploatare şi Întreţinere Palat CFR în contul stingerii unei creanţe de 109.253.456,5 lei, originea datoriilor fiind nejustificarea unor sume de bani alocate sub formă de împrumut", se arată într-un comunicat al MTI.

Ministerul susţine că aceste datorii au continuat să se acumuleze în perioada 2007-2009 din cauza subfinanţării sistemului feroviar, prin absenţa unor bugete aprobate în perioada respectivă.

"Acţionarea în judecată pentru recuperarea datoriei a avut loc în anii 2005 şi 2006, ca urmare a multiplelor sesizări din partea Direcţiei de Buget din MTI. În urma sentinţelor definitive şi irevocabile, MTI a sesizat în data de 10 iunie a.c. executorul judecătoresc, iar la începutul lunii septembrie a.c., prin dispoziţia executorului judecătoresc, au fost poprite conturile CFR SA", arată MTI.

Pentru deblocarea conturilor CFR, MTI şi CFR SA au convenit transferarea pachetului de acţiuni deţinut de compania feroviară la Palatul CFR.

"Palatul CFR nu va trece în administrarea RA-APPS, iar chiriile pentru spaţiile din Palatul CFR nu vor fi majorate. Palatul CFR va continua să aibă aceeaşi utilizare, rămânând un simbol al transporturilor româneşti", se mai arată în comunicat.

Palatul CFR este situat în sectorul 1, în imediata apropiere a Gării de Nord. În clădire au sediul, printre altele, MTI şi mai multe companii aflate în subordinea instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici