Miniştrii de Finanţe din zona euro au început reuniunea pe tema susţinerii Greciei

Miniştrii de Finanţe din zona euro au început luni, la Bruxelles, o reuniune la care trebuie să îşi dea acordul pentru cel de-al doilea program de susţinere a Greciei, care să îi permită evitarea intrării în incapacitate de plată în martie.

138 afișări
Imaginea articolului Miniştrii de Finanţe din zona euro au început reuniunea pe tema susţinerii Greciei

Miniştrii de Finanţe din zona euro au început reuniunea pe tema susţinerii Greciei (Imagine: Shutterstock)

Mai mulţi participanţi, între care ministrul elen Evangelos Venizelos şi omologul său german Wolfgang Schauble s-au declarat optimişti la sosirea la întâlnire.

Planul de sprijin se bazează pe reducerea datoriilor Greciei către creditorii privaţi cu 100 de miliarde de euro, printr-un schimb de obligaţiuni, şi un al doilea program de finanţare din partea Uniunii Europene şi FMI, de 130 de miliarde de euro.

Între problemele care mai trebuie definitivate se află componenta privată a ajutorului, sustenabilitatea datoriei publice elene, obiectivul fiind reducerea la 120% din PIB până în 2020, supravegherea punerii în aplicare a reformelor asumate de Grecia şi contribuţia FMI la programul de sprijin.

Ministrul olandez de Finanţe, Jan Kees de Jager, a declarat că este în favoarea supravegherii permanente a Greciei, de către Uniunea Europeană şi FMI, pentru un control mai bun al reformelor puse în aplicare.

"Sunt în favoarea unei troici prezente permanent la Atena", a spus de Jager, care crede că verificările o dată la trei luni sunt insuficiente.

Ministrul luxemburghez Luc Frieden a spus la rândul său că Grecia nu se poate schimba peste noapte, reformele structurale având nevoie de mai mulţi ani pentru a fi puse în aplicare.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a salutat "eforturile considerabile" ale poporului elen.

Grecia are nevoie de aprobarea urgentă a noilor programe de sprijin pentru a evita intrarea în incapacitate de plată în martie, când trebuie să răscumpere obligaţiuni de 14,5 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici