Ministrul de Externe al Spaniei: Economia ţării noastre se află într-o criză de proporţii uriaşe

Economia Spaniei se află într-o "criză de proporţii uriaşe", a declarat vineri ministrul spaniol de Externe Jose Manuel Garcia-Margallo, în condiţiile în care şomajul este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, iar Standard&Poor’s a retrogradat ratingul ţării cu două trepte.

653 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Externe al Spaniei: Economia ţării noastre se află într-o criză de proporţii uriaşe

Ministrul de Externe al Spaniei: Economia ţării noastre se află într-o criză de proporţii uriaşe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rata şomajului a atins 24% în primul trimestru, fiind una dintre cele mai ridicate în rândul ţărilor dezvoltate, iar vânzările de retail au scăzut pentru a 21-a lună consecutiv, din cauza recesiunii, transmite Reuters.

"Datele sunt teribile pentru oricine, sunt teribile pentru guvern. Spania este într-o criză de proporţii uriaşe", a spus Garcia-Margallo într-un interviu la un post de radio.

S&P a retrogradat ratingul Spaniei cu două trepte, de la "A" la "BBB+", din cauza contracţiei economice şi problemelor sistemului bancar, care vor contribui la o deteriorare tot mai accentuată a finanţelor publice.

Măsura a produs agitaţie pe pieţele financiare, iar randamentul obligaţiunilor Italiei pe termen de 10 ani a atins cel mai ridicat nivel după luna ianuarie, investitorii fiind îngrijoraţi de perspectivele economice ale ţărilor cu datorii mari din zona euro.

Italia a vândut vineri obligaţiuni pe 10 ani în valoare de 5,95 miliarde de euro, iar analiştii consideră că licitaţia a decurs bine având în vedere circumstanţele.

Spania a intrat în a doua recesiune din ultimii trei ani, iar temerile că ţara nu va putea respecta ţinta deficitului bugetar pentru acest an a readus-o în epicentrul crizei datoriilor.

Redresarea economiei şi a pieţei muncii va avea loc abia peste doi ani, a declarat vineri ministrul Economiei, Luis de Guindos, anticipând un avans al PIB de 0,2% anul viitor şi de 1,4% în 2014.

Guindos a mai spus că guvernul va majora anul viitor taxa pe valoarea adăugată şi alte taxe indirecte, dar va încerca să reducă taxele pe forţa de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici