Ministrul Economiei: Eliminăm încă o tură de excese ale statului împotriva antreprenorilor

  • Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunţat că a pregătit un proiect pentru debirocratizarea comerţului.
  • Eliminăm încă o tură de excese ale statului împotriva antreprenorilor, a explicat Năsui.
1471 afișări
Imaginea articolului Ministrul Economiei: Eliminăm încă o tură de excese ale statului împotriva antreprenorilor

Ministrul Economiei: Eliminăm încă o tură de excese ale statului împotriva antreprenorilor

Ministrul Economiei a anunţat miercuri că a pregătit un proiect pentru debirocratizarea comerţului care „desfiinţează mai multe bariere inutile şi rente de băieţi deştepţi”.

Claudiu Năsui a oferit şi exemple privind modificările pregătite.

„Eliminăm obligaţia de a face un curs inutil de vânzător pentru oamenii care vor să facă vânzare. Acum, dacă cineva vrea să vândă ceva, trebuie să ia o ştampilă cum că a făcut un curs inutil. Evident, cursul nu poate fi făcut oriunde, ci numai la nişte firme special „acreditate” de stat. Care, după cum aţi intuit, ne taxează pentru asta. M-am uitat de curiozitate, preţurile variază între 500 şi 700 de lei”, a explicat Năsui.

Altă modificare vizează modul în care face stocul în magazin.

„Vă întrebaţi de ce nu scad preţurile produselor? Sau nu scad sub anumite praguri? Pentru că prin legea actuală acest lucru este amendat şi descurajat printr-o birocraţie infernală. Aberant, nu? Eliminăm şi birocraţia de care era nevoie la soldarea sau lichidarea stocurilor. Dacă o firmă voia să-şi lichideze marfa, trebuia să parcurgă o birocraţie întreagă, inclusiv să facă o notificare la primărie. Eliminăm şi interdicţia de a face mai mult de două soldări pe an. După acest proiect, totul se va face uşor”, a precizat Claudiu Năsui.

Totodată, proiectul va modifica prevederile legale care blochează afaceri inovative.

„În Europa s-a extins recent modelul de afaceri „from-farm-to-fork”, adică direct de la fermă la furculiţă, fără intermediari. Cum funcţionează? Fermierii se adună pe reţele de socializare împreună cu clienţii lor şi spun ce produse au pe stoc. Clienţii încep să plaseze comenzi. Şi, ca să evite costurile recurente de transport, se întâlnesc o dată pe săptămână timp de o oră să îşi livreze produsele comandate. Practic, oamenii cumpără direct de la fermier. Mai toate conceptele şi politicile pe care le susţine Uniunea Europeană de lanţ scurt, bio, eco, green sunt acoperite de acest model de afaceri. Toate produsele sunt verificate de ANSVSA şi toate entităţile sunt înregistrate la ANAF. Dar ce să vezi, protecţia consumatorului de la noi zice că e ilegal modelul de business practicat în restul Europei”, a mai spus ministrul Năsui.

Proiectul este în dezbatere publică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici