Ministrul Finanţelor spune că Summitul celor Trei Mări nu a fost organizat pe datorie, aşa cum afirmase şeful statului

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat marţi că Summitul celor Trei Mări - care se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti - nu a fost organizat pe datorie, cum afirmase anterior preşedintele Klaus Iohannis, dar că această variantă „ar fi un model de urmat în economie”.

548 afișări
Imaginea articolului Ministrul Finanţelor spune că Summitul celor Trei Mări nu a fost organizat pe datorie, aşa cum afirmase şeful statului

Ministrul Finanţelor spune că Summitul celor Trei Mări nu a fost organizat pe datorie, ala cum a spus şeful statului

„Poate domnul preşedinte ne împărtăşeşte cum a organizat el pe datorie acest eveniment, pentru că ar fi bine de replicatîn economie un astfel de concept. Banii au fost alocaţi, nu puteam noi să tăiem dintr-un titlu bugetar”, a spus Eugen Teodorovici.

„În spatele unui astfel de capitol din buget există subcapitole şi fiecare ordonator îşi aşează astfel de nevoi în funcţie de banii disponibili. Dar, repet, dacă acest concept - summit pe datorie - este aplicat şi se confirmă, e bun de replicat în economie”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 24 august, că Summitul Iniţiativa Celor Trei Mări, care se desfăşoară în perioada 17-18 septembrie la Bucureşti, va fi organizat „pe datorie”, deoarece bugetul Administraţiei Prezidenţiale urma să fie redus cu 11 milioane de lei la rectificare.

„Vom organiza summitul pe daotrie. Aici ne duce guvernul de incompetenţi, aici ne descurcăm. Deci summitul se va organiza în bună parte pur şi simplu pe datorie”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat despre cum va organiza Summitul celor Trei Mări în condiţiile în care guvernul vrea să scadă bugetul Administraţuiei Prezidenţiale cu 11 milioane de lei.

La Bucureşti se desfăşoară, luni şi marţi, Summitul celor Trei Mări - Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică - un proiect care reuneşte 12 ţări, respectiv Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Proiectul are ca obiectiv cooperarea în domeniul energetic, precum şi în cel al infrastructurii de transport şi de comunicaţii între statele membre.

În marja Summitului, la Romexpo are loc, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

La Forumul de Afaceri participă delegaţi de companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.

Reprezentarea statelor participante la Summitul de la Bucureşti este asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezenţa anunţată a nouă preşedinţi de stat, doi preşedinţi de parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră. Primele două Summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi la Varşovia, în 2017.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici