Ministrul german de Finanţe avertizează statele UE că e cazul să strângă cureaua: Fără cheltuieli nesăbuite / Ţările membre ar trebui să ia exemplul Germaniei

Decizia UE de a suspenda normele privind deficitul şi datoria publică pentru încă un an nu este o scuză pentru ca statele membre să persiste cu politici de cheltuieli nesăbuite, a declarat ministrul german de finanţe, Christian Lindner, într-un apel la mai multă disciplină fiscală.

15465 afișări
Imaginea articolului Ministrul german de Finanţe avertizează statele UE că e cazul să strângă cureaua: Fără cheltuieli nesăbuite / Ţările membre ar trebui să ia exemplul Germaniei

Ministrul german de Finanţe avertizează statele UE că e cazul să strângă cureaua: Fără cheltuieli nesăbuite / Ţările membre ar trebui să ia exemplul Germaniei

"Faptul că statele membre au acum posibilitatea de a se abate de la Pactul de stabilitate şi creştere nu înseamnă că ar trebui să facă acest lucru", a declarat Lindner pentru Financial Times.

Pactul de stabilitate şi de creştere, care expune normele fiscale ale UE, a fost suspendat la începutul pandemiei Covid-19. Comisia Europeană se aştepta să reintroducă regulile la începutul anului viitor. Însă războiul din Ucraina şi creşterea preţurilor la energie au determinat Bruxelles-ul să prelungească suspendarea pentru încă un an.

Ministru german a lăsat să se înţeleagă că ţările din UE ar trebui să ia exemplul Germaniei.

"Nu vom profita de prelungirea suspendării. Vom pune frâna datoriei noastre naţionale, care este ancorată în constituţia noastră", a spus el în interviu, referindu-se la plafonul strict al deficitelor bugetare din Germania.

Pactul, care urmăreşte să ţină sub control împrumuturile statelor membre, prevede că datoria publică nu trebuie să depăşească 60% din produsul intern brut, iar deficitele bugetare nu trebuie să depăşească 3%.

Datoria publică a României a ajuns la final de 2021 la 577 mld. lei, adică 48,9% din PIB, mai mare cu 77 de mld. de lei faţă de finalul lui 2020. Datoria a crescut şi ca pondere în PIB, în ciuda faptului că PIB-ul a crescut puternic. România a încheiat anul 2021 cu un deficit bugetar de 6,72% din Produsul Intern Brut (PIB), adică de 80 de miliarde lei.

Unele state membre au pledat pentru o reformă, afirmând că anumite tipuri de cheltuieli guvernamentale strategice - cum ar fi investiţiile în apărare sau atenuarea schimbărilor climatice - ar trebui să beneficieze de un tratament preferenţial.

Lindner a avertizat că suspendarea nu ar trebui văzută ca o oportunitate de a regândi întregul regulament al UE.

"Decizia de a prelungi suspendare nu ar trebui să fie privită ca un precedent sau ca un preludiu la o reformă a normelor fiscale", a spus el.

El a recunoscut că există loc pentru "mai multă flexibilitate" în modul în care acestea sunt aplicate, dar a insistat că UE are nevoie de o "cale fiabilă pe termen lung pentru reducerea datoriei de stat".

Având în vedere că inflaţia este în creştere, Lindner a susţinut că este nevoie de acţiuni rapide pentru a reveni la stabilitatea macroeconomică şi la ceea ce el a descris ca fiind o "poziţie fiscală neutră".

"Există un pericol real de stagflaţie. De aceea trebuie să acţionăm urgent", a spus el.

Stagflaţia apare atunci când creştere economică este scăzută iar inflaţia este în creştere.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici