Ministrul italian de Externe: Peste 100 de firme italiene vin, lunar, în România

Ministrul italian de Externe, Paolo Gentiloni, a declarat, joi, că peste 100 de firme italiene noi vin în România, urmare a încredere în stabilitatea şi creşterea economică de aici, precizând, totodată, că acele controverse care apar în anumite domenii se rezolvă între prieteni.

891 afișări
Imaginea articolului Ministrul italian de Externe: Peste 100 de firme italiene vin, lunar, în România

Gentiloni: Peste 100 de firme italiene vin,lunar, în România; controversele se rezolvă între prieteni (Foto: Shutterstock)

Şeful diplomaţiei italiene a afirmat, joi, la Bucureşti, în cadrul declaraţiilor comune cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, că există "o intensificare a relaţiilor economice" dintre România şi Italia.

"Italia nu a descoperit România de câteva luni sau de câţiva ani, ci a pariat pe viitorul economic al aceste ţări de foarte multă vreme. Ceea ce este foarte interesant este faptul că acest pariu se reînnoieşte, se relansează continuu (...) În fiecare lună există peste 100 de societăţi italiene noi care vin în România şi sunt zeci de mii de firme italiene înregistrate în România", a declarat Paolo Gentiloni, aflat în vizită în România.

El a precizat că peste 120 de reprezentanţi ai unor societăţi italiene din construcţii şi infrastrtuctură vor avea întrevederi, joi şi vineri, cu oameni de afaceri din România.

Gentiloni a subliniat că oamenii de afaceri italieni au încredere în stabilitatea şi creşterea economică din România, evocând, totodată, noile oportunităţi oferite de programele europene în următorii şapte ani.

Ministrul italian de Externe a mai spus că atunci când există "nişte controverse în anumite sectoare", ele sunt "rezolvate de prieteni care se aşează în jurul mesei şi discută aceste subiecte".

La rândul său, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că relaţiile economice între România şi Italia sunt "extrem de solide", Italia fiind al doilea partener comercial al României.

"Anul trecut valoarea schimburilor româno-italiene a ajuns la un nivel record de 12,57 miliarde de euro, în creştere faţă de anul 2013, iar pespectivele pentru acest an sunt, de asemenea, foarte îmbucurătoare. La 31 martie, valoarea schimburilor bilaterale era de 3,33 miliarde de euro, în creştere cu aproape 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent", a susţinut Aurescu.

El a subliniat "interesul deosebit" al companiilor italiene pentru a investi în România, în prezent fiind peste 40.500 de societăţi italiene create în ţara noastră. "Misiunea noastră este de a le oferi tot sprijinul pentru a avea oportunităţi crescute de investiţii şi afaceri", a spus Bogdan Aurescu.

Cu ocazia vizitei oficialului italian în România a fost semnat şi "Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Italiene privind regimul juridic al mormintelor de război", care reglementează colaborarea între părţi pentru identificarea, amenajarea şi îngrijirea mormintelor şi operelor comemorative, precum şi punerea la dispoziţie a parcelelor de teren necesare în acest scop.

"Este un document cu încărcătură istorică şi simbolică pentru cele două state şi naţiuni, care va reprezenta cadrul juridic adecvat pentru cinstirea memoriei eroilor români şi italieni, căzuţi pe teritoriul statului partener în timpul celor două Războaie Mondiale. Este un efort comun pentru a onora memoria înaintaşilor: pe teritoriul Italiei există aproximativ 90 de locuri de înhumare, pentru în jur de 2.000 de eroi români, căzuţi în timpul Primului Război Mondial, ca membri ai armatei austro-ungare. În România, sunt înhumaţi aproximativ 2.200 eroi italieni căzuţi în cele două Războaie Mondiale", a declarat ministrul român de Externe, după semnarea acordului, la sediul MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici