Ministrul Jianu a semnat un ordin prin care controla direct activitatea ANT, anulat ulterior fără explicaţii

Ministrul pentru IMM şi Turism Florin Jianu a impus printr-un ordin ca ANT să fie obligată să îi obţină în prealabil acordul pentru aproape toate acţiunile instituţiei, inclusiv pentru apariţii în presă, finanţări de evenimente şi participări la târguri, anulând însă ordinul ulterior fără explicaţii.

140 afișări
Imaginea articolului Ministrul Jianu a semnat un ordin prin care controla direct activitatea ANT, anulat ulterior fără explicaţii

Florin Jianu (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Ministrul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, a emis, pe data de 8 mai, Ordinul cu numărul 638, prin care pentru aproape orice iniţiativă a Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) era necesar un "aviz de oportunitate" al Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism (DIMMMAT). Măsura se referea printre altele la apariţiile în presă, finanţări ale diverselor campanii promoţionale şi participări la târguri şi evenimente de profil.

La mai puţin de o lună de la semnarea ordinului, ministrul Florin Jianu a emis un alt ordin, care îl anulează pe primul, iar activitatea ANT se poate desfăşura fără ca DIMMMAT să îi avizeze deciziile, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

"Ordinul a existat şi acum nu mai este în vigoare. Sunt relaţii instituţionale care funcţionează normal", a declarat agenţiei MEDIAFAX Răzvan Filipescu, preşedintele ANT, care nu a dorit să facă publice motivele pentru care ordinul a fost anulat.

Filipescu a fost numit în fruntea ANT în aprilie 2013 printr-o decizie a premierului Ponta. Filipescu are rang de secretar de stat.

Potrivit ordinului emis de Jianu în data de 8 mai, ANT putea furniza informaţii publice doar în urma avizului de oportunitate al Departamentului. Un aviz similar era necesar şi pentru ca ANT să poată aproba producerea oricăror materiale publicitare şi pentru a participa la orice fel de acţiune, eveniment sau târg în ţară sau în străinătate.

"Începând cu data prezentului Ordin, Autoritatea Naţională pentru Turism va iniţia, organiza şi deconta orice fel de acţiune, eveniment, târg sau altă acţiune similară, în ţară sau străinătate, numai ulterior obţinerii avizului de oportunitate al DIMMMAT", se mai arată în actul semnat de ministrul Jianu.

În plus, orice acţiune sau târg din ţară sau străinătate susţinută financiar de ANT urma să fie aprobată spre decontare doar în cazul deţinerii unui aviz de oportunitate emis de DIMMMAT.

Totodată, ANT ar fi trebuit ca pentru orice acţiune să solicite avizul departamentului condus de Jianu cu cel puţin 15 zile înainte.

"Nerespectarea prevederilor prezentului Ordin constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a celor implicaţi. Pentru pagube produse cu vinovăţie patrimoniului ANT, se va angaja răspunderea civilă a persoanei vinovate, iar recuperarea prejudiciului cauzat se va face protrivit dispoziţiilor noului Cod Civil", se mai arată în Ordinul 638.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii DIMMMAT au afirmat că ANT este instituţie publică, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Economiei şi în coordonarea ministrului delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, context în care "Ordinul nu urmărea altceva decât să caute o modalitate de formalizare a modului de lucru dintre D.I.M.M.M.A.T. şi A.N.T., conform dispoziţiilor legale".

Potrivit surse citate, prevederile ordinului "nu erau rezultatul unei evaluări pozitive sau negative a activităţii ANT de până acum, ci aveau rolul de a urmari cât mai bine eficienţa cheltuielii banului public, în conformitate cu programul de guvernare şi cu angajamentele luate de ministrul Florin Nicoale Jianu la preluarea mandatului".

Reprezentanţii DIMMMAT au refuzat să comenteze referitor anularea Ordinului 638, la data anulării acestuia şi mai ales la motivele pentru care acesta a fost anulat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici