Ministrul Mediului despre reclamaţia Gabriel Resources: Statul şi-a îndeplinit toate atribuţiile

Statul român a făcut toate demersurile şi şi-a îndeplinit toate atribuţiile în ceea ce priveşte proiectul minier de la Roşia Montană, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, răspunzând unei întrebări privind reclamaţia depusă de Gabriel Resources împotriva României.

959 afișări
Imaginea articolului Ministrul Mediului despre reclamaţia Gabriel Resources: Statul şi-a îndeplinit toate atribuţiile

Ministrul Mediului despre reclamaţia Gabriel Resources: Statul şi-a îndeplinit toate atribuţiile (Foto: Octav Ganea / Arhiva Mediafax Foto)

"Statul român a făcut toate demersurile şi şi-a îndeplinit conform legii absolut toate atribuţiile (…). Noi ne vom apăra şi vom depune toate probele noastre în instanţă. Guvernul României a făcut toate demersurile, efectiv am epuizat ca instituţie executivă tot ce puteam să facem. Am trimis inclusiv Parlamentului - care este legiuitor - să se poată exprima pro sau contra modului de exploatare sau dacă să se facă în România”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, Graţiela Gavrilescu, întrebată despre faptul că Gabriel Resources a reclamat România la Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor de Investiţii al Băncii Mondiale în legătură cu disputa legată de proiectul de la Roşia Montană, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Mediului a afirmat că este dreptul oricărei companii să se adreseze unei anumite instanţe, iar instanţa va decide cine a greşit.

"Dacă cumva am greşit noi, instanţa va spune da sau nu (…). Noi ne-am îndeplinit misiunea (…). Procedura a fost respectată şi într-adevăr termenul a fost mai lung, fiindcă fiecare pas care a fost făcut a trebuit să fie extrem de riguros analizat astfel încât să nu avem probleme în momentul în care am putea să ajungem în instanţă cu această speţă”, a adăugat Gavrilescu.

Ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor s-a aflat, vineri, într-o vizită de lucru în judeţul Alba, fiind însoţit de comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Florin Diaconu, şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Toma Florin Petcu.

Gabriel Resources a reclamat România la Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor de Investiţii al Băncii Mondiale în legătură cu disputa legată de proiectul Roşia Montană şi cere compensaţii pentru pierderile provocate de blocarea acestuia.

Compania a înaintat o cerere de arbitraj în conformitate cu prevederile tratatelor internaţionale bilaterale de protejare a investiţiilor încheiate de România cu guvernele Canadei, Marii Britanii şi Irlandei de Nord, se arăta într-un comunicat al Gabriel Resources.

Acţiunea este legată de disputa companiei cu România referitoare la proiectul exploatării de aur şi argint de la Roşia Montană, la care Gabriel Resources deţine o participaţie indirectă de 80,69%, şi a încălcării de către Guvernul României a protecţiilor prevăzute în tratate, potrivit comunicatului.

Foto: Daniel Mihailescu / Mediafax Foto

"Prin acţiunile şi inacţiunile ei, România a blocat şi a împiedicat implementarea proiectului, fără procedurile necesare şi fără compensaţii, privând efectiv Gabriel de întreaga valoare a investiţiilor. România a suspus astfel Gabriel şi investiţiile sale unui tratament care încalcă obligaţiile prevăzute în tratatele bilaterale pentru investiţii, provocând pierderi semnificative companiei", susţinea compania.

În soclitarea de arbitraj, compania vrea să obţină plata integrală a compensaţiilor prevăzute în tratate, pentru privarea de dreptul de a dezvolta proiectul, ca urmare a încălcării de către România a tratatului.

Procedurile de arbitraj au fost lansate în urma emiterii de către companie a unei notificări referitoare la dispută, adresată preşedintelui, premierului şi Guvernului României, pe 20 ianuarie 2015.

Prin această notificare,Gabriel Resources a invitat autorităţile române să discute găsirea unei soluţii amiabile.

În pofida unor noi scrisori trimise de Gabriel Resources în aprilie şi mai, autorităţile române nu au dat un răspuns.

"Compania încă crede că interesele acţionarilor proiectului, în special ale statului român, vor fi cel mai bine servite prin aprobarea şi dezvoltarea acestuia, iar Gabriel continuă să dorească discuţii cu preşedintele României şi Guvern, pentru atingerea acestui obiectiv. Dacă va deveni realitate sau nu, depinde integral de politicienii României, de a demonstra angajamentul pentru proiect şi industria minieră în general", declara Jonathan Henry, preşedinte şi CEO al Gabriel Resources.

Gabriel Resources a angajat firma White&Case pentru consultanţă în acest caz.

La 30 iunie 2015, Gabriel Resources deţinea rezerve de numerar şi echivalent de 32,1 milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici