Ministrul ungar al Economiei: Criza din Ungaria s-a încheiat

Ministrul ungar al Economiei Gyorgy Matolcsy a afirmat la CNN că criza din Ungaria s-a încheiat, iar povestea ţării sale va fi una de succes în decurs de un an, când economia va reveni la creştere solidă, relatează Portfolio.

683 afișări
Imaginea articolului Ministrul ungar al Economiei: Criza din Ungaria s-a încheiat

Ministrul ungar al Economiei: Criza din Ungaria s-a încheiat (Imagine: Shutterstock)

Matolcsy a spus, într-o emisiune a realizatorului CNN Richard Quest, că Ungaria se află în inima unui nou centru de atracţie pentru comunitatea mondială de afaceri.

Pentru reducerea deficitului bugetar, guvernul a folosit "un număr mare de măsuri economice neconvenţionale", a arătat Matolcsy, explicând că Ungaria a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a introdus o taxă pentru bănci.

După ce menţionat şi alte măsuri adoptate de guvern, printre care naţionalizarea fondurilor private de pensii, oficialul ungar a precizat că Ungaria are un program de convergenţă aprobat de Comisia Europeană.

"Prin definiţie asta înseamnă că starea finanţelor publice este în ordine. Deci s-a încheiat...criza s-a încheiat", a subliniat Matolcsy.

Moderatorul emisiunii a menţionat faptul că economia Ungariei s-a contractat cu peste 1% în primele trei luni, faţă de trimestrul anterior, înregistrând cea mai slabă performanţă din Uniunea Europeană.

"Desigur, dar dacă analizezi evoluţia din trimestrul patru a economiilor UE, creşterea PIB-ului ungar a fost una dintre cele mai bune. Este o perioadă de tranziţie pentru economia Ungariei", a spus Matolcsy.

Ministrul a insistat că economia Ungariei îşi va reveni anul viitor.

"Vom avea o creştere economică solidă anul viitor. Acest an este puţin riscant, aveţi dreptate", a spus Matolcsy.

Întrebat de ce analiştii afirmă că Ungaria nu se află pe direcţia corectă, iar măsurile aplicate nu au fost alese cu înţelepciune, Matolcsy a recunoscut că guvernul "este intens criticat pentru măsurile neconvenţionale, dar că autorităţile au fost nevoite să fie inovative, creatoare".

Quest a apreciat că măsurile au fost prea inovative şi creatoare şi i-a reamintit că analiştii susţin că economia ungară se află pe o direcţie greşită care ar putea duce ţara la dezastru, dar Matolcsy a respins aceste opinii ca fiind un nonsens.

"Povestea ungară, exemplul ungar va fi un succes în termen de un an", a insistat Matolcsy.

Între factorii negativi menţionaţi de realizatorul CNN se află creşterea economică lentă, şomajul ridicat, deficitul bugetar administrat prin măsuri de faţadă şi o cotă unică care a redus baza de impozitare.

Matolcsy a parafrazat un proverb potrivit căruia toate monedele au două feţe şi a enumerat scăderea nivelului datoriei publice, nivelul sustenabil al deficitului bugetar, cu mult sub 3% din PIB, mai multe locuri de muncă în economie şi tranziţia către creştere economică, potrivit Portfolio.

În privinţa independenţii băncii centrale, cerută de autorităţile europene, ministrul a arătat că amendamentele la legea acestei instituţii urmează să fie aprobate în Parlament până la sfârşitul lunii iunie.

Matolcsy a apreciat totodată că Europa Centrală va fi viitorul centru de atracţie pentru comunitatea internaţională de afaceri, urmând să înlocuiască centura sudică a zonei euro, iar Ungaria se va afla chiar în inima acestui centru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici