Misiunea FMI în România va începe pe 27 aprilie

O misiune a FMI se va afla în România în perioada 27 aprilie - 7 mai pentru a evalua dacă au fost îndeplinite condiţiile asumate prin acordul stand-by, vizita urmând să cuprindă şi consultările anuale pe articolul IV, a declarat pentru MEDIAFAX Tonny Lybek, reprezentantul FMI în România şi Bulgaria.

23 afișări
Imaginea articolului Misiunea FMI în România va începe pe 27 aprilie

Misiunea FMI va începe pe 27 aprilie (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)

Potrivit lui Lybek, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului, Jeffrey Franks, va sosi la Bucureşti pe 28 aprilie.

În afară de evaluarea trimestrială a acordului, vizita va cuprinde şi consultările anuale pe articolul IV. Acestea se referă la analizarea unui context mai extins al economiei româneşti, respectiv pe termen mediu, a spus Lybek.

"Misiunea FMI se va întâlni cu autorităţile române, precum şi cu reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor şi bănci. Reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale vor participa la unele întâlniri", se arată într-un comunicat al Fondului.

Evaluarea acordului ar putea ajunge în board-ul FMI în a doua jumătate a lunii iunie, care va decide eliberarea celei de-a cincea tranşe din acord, în valoare de 850 de milioane de euro.

O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene s-a aflat la Bucureşti în luna ianuarie pentru a doua şi a treia evaluare a acordului stand-by. În urma evaluării, FMI a eliberat pentru România la finele lunii februarie tranşele a treia şi a patra, în sumă de aproximativ 2,4 miliarde euro.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici