Modificări la Legea imobilelor naţionalizate: MADR intervine la schimbarea destinaţiei izlazului. Dispare chiria lunară

Guvernul a acceptat 7 amendamente la Legea imobilelor naţionalizate, prin care limitează punctele pentru cumpărătorul de drepturi litigioase, dar schimbă condiţia de modificare a categoriei terenului pe izlazul comunal şi nu mai tratează chiria către proprietarul unui spital/şcoală ca plată lunară.

1042 afișări
Imaginea articolului Modificări la Legea imobilelor naţionalizate: MADR intervine la schimbarea destinaţiei izlazului. Dispare chiria lunară

Modificări la Legea imobilelor naţionalizate: MADR intervine la schimbarea destinaţiei izlazului. Dispare chiria lunară (Imagine: Narcis Pop/Mediafax Foto)

Amendamentele acceptate de Guvern au fost depuse de PSD, UDMR, dar şi de PDL.

O modificare vizează regimul juridic al terenurilor aflate pe izlazul comunal, care pot fi acordate foştilor proprietari în cazurile în care restituirea pe vechiul amplasament nu este posibilă. Conform noii reguli acceptate de Guvern, fostul proprietar care primeşte activul nu mai are interdicţia legală de a schimba categoria de folosinţă a terenului, dar pentru a opera această modificare nu mai depinde doar de votul localnicilor, exprimat prin referendum, ci este obligat să obţină un aviz prealabil din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În proiectul iniţial era prevăzută obligaţia menţinerii categoriei de folosinţă a terenului de pe izlazul comunal, cu menţiunea că regimul juridic se poate schimba numai cu acordul populaţiei cu drept de vot, exprimat prin referendum.

Guvernul a acceptat însă un amendament propus de către deputatul PSD Florin Iordache, care elimină obligaţia menţinerii categoria de folosinţă a terenului, dar stabileşte că, pentru schimbarea regimului juridic şi a categoriei de folosinţă, este nevoie şi de un aviz "prealabil" din partea Ministerului Agriculturii, nu doar de acordul populaţiei din respectiva unitate administrativ-teritorială.

Prin acelaşi amendament, Guvernul atacă, la observaţia parlamentarului, şi o eroare gramaticală, corectând cuvântul "islazul", din forma anterioară a proiectului, în "izlazul".

În ceea ce priveşte numărul maxim de puncte care pot fi acordate cumpărătorilor de drepturi litigioase, un amendament al aceluiaşi deputat stabileşte că acesta nu poate depăşi valoarea imobilului retrocedat.

Acest amendament a fost introdus după ce agenţia MEDIAFAX a anunţat, duminică, prezentând în acest sens un document al Consiliului Legislativ, că Legea Guvernului privind imobilele naţionalizate, care introduce şi taxarea cumpărătorului de drepturi litigioase, nu ia în calcul posibilitatea ca preţul trecut în acte ca fiind plătit să fie peste valoarea imobilului, contrar realităţii, astfel că "samsarii" vor obţine compensări chiar mai mari decât această valoare.

În ceea ce priveşte chiria pe care Guvernul va fi obligat să o achite foştilor proprietari care obţin, prin retrocedare, clădiri în care funcţionează spitale sau şcoli, dar pe care statul le va păstra în administrare încă zece ani, printr-un amendament al senatorului PDL Nicolae Vlad Popa această plată nu mai este tratată ca o chirie "lunară", cu menţiunea că suma va fi stabilită în funcţie de valoarea de piaţă, prin hotărâre de guvern, şi nu în cuantumul stabilit prin hotărârea Guvernului.

Prin noua formă a proiectului de lege, Guvernul a introdus, tot la propunerea deputatului PSD, o definiţie a grilei notariale pe baza căreia va fi stabilită valoarea unui imobil retrocedat, prin care se arată că o astfel de grilă reprezintă ghidurile privind valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare utilizate de camere notarilor publici, actualizate în condiţiile impuse de Codul Fiscal.

Tot la sugestia deputatului PSD a fost clarificat faptul că termenul de decădere de 90 zile în care dosarul de revendicare mai poate fi completat se referă la procedura administrativă.

O altă clarificare de text, propusă de grupul parlamentar UDMR, stabileşte că eliberarea titlurilor de proprietate se suspendă până la întocmirea situaţiei centralizatoare "la nivel local".

În acelaşi timp, componenţa Comisiei Naţionale care evaluează deciziile de compensare a fost suplimentată, din nou la solicitarea UDMR, cu un reprezentant al Departamentului pentru Relaţii Interetnice din Secretariatul General al Guvernului.

Guvernul îşi va angaja, miercuri, răspunderea în Parlament pentru acest proiect de lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici