MOL nu mai finanţează consorţiul Nabucco. Participaţia grupului ar putea fi preluată de Bayerngas

Grupul ungar MOL nu a aprobat bugetul consorţiului Nabucco, întrucât consideră că finanţarea proiectului este nesustenabilă, a declarat un reprezentant al MOL pentru MTI, iar experţi din industrie consideră că participaţia grupului ar putea fi preluată de restul acţionarilor sau de Bayerngas.

200 afișări
Imaginea articolului MOL nu mai finanţează consorţiul Nabucco. Participaţia grupului ar putea fi preluată de Bayerngas

MOL nu mai finanţează consorţiul Nabucco. Participaţia grupului ar putea fi preluată de Bayerngas (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

MOL a transmis MTI că şi-a exprimat îngrijorarea, în ultimul an şi jumătate, privind implementarea proiectului Nabucco în actuala structură şi cu actualul management. De asemenea, sursele de finanţare şi aprovizionarea cu gaze a Nabucco sunt incerte, a afirmat MOL.

Experţi din industia petrolieră au declarat pentru agenţia MTI că decizia MOL de a nu aproba bugetul înseamnă de fapt că nu va mai da bani consorţiului care se ocupă de proiect. Potrivit acestora, dacă actualii acţionari nu-şi exercită dreptul de preempţiune, MOL ar putea vinde participaţia în consorţiu companiei germane Bayerngas, care se află în negocieri pentru a deveni al şaptelea partener al Nabucco.

Bayerngas intenţionează să se alăture Nabucco şi se aşteaptă la o decizie în acest sens în acest an, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru Reuters, chiar şi după ce MOL a pus sub semnul întrebării proiectul.

Directorul adjunct al Transgaz, Ioan Rusu, a declarat, miercuri, pentru Reuters, că proiectul gazoductului Nabucco este încă viabil, iar compania rămâne parte a acestuia.

"Există multe speculaţii în privinţa acestui proiect, nefondate însă. Proiectul nu este mort", a spus Rusu.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că retragerea MOL din consorţiu nu ar avea un impact negativ asupra proiectului, dacă ar putea fi găsit un alt partener.

Grupul austriac OMV, de asemenea membru al consorţiului, a afirmat că priveşte încă proiectul ca fiind viabil, însă o conductă mai scurtă ar putea reprezenta o alternativă.

MOL nu este singurul acţionar Nabucco care şi-a exprimat neîncrederea în proiect. În ianuarie, grupul german RWE a afirmat că s-ar putea alătura altor proiecte. RWE a refuzat să comenteze acţiunile MOL.

Consorţiul Nabucco, cu sediul la Viena, are acţionari companiile OMV Austria, Transgaz (TGN), MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, Botas Turcia şi RWE Germania.

Proiectul vizează construcţia unui gazoduct din regiunea Caspică până în Austria, cu o capacitate de 31 miliarde metri cubi de gaze pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici