Moody's a redus cu o treaptă ratingul Irlandei, la Ba1, în categoria junk

Moody's a tăiat cu o treaptă ratingul de credit al Irlandei, de la "Baa3" la "Ba1", cu perspectivă negativă, retrogradând calificativul în categoria "junk", avertizând că statul va avea nevoie de un nou pachet de bailout din partea instituţiilor financiare internaţionale.

179 afișări
Imaginea articolului Moody's a redus cu o treaptă ratingul Irlandei, la Ba1, în categoria junk

Moody's a redus cu o treaptă ratingul Irlandei, la Ba1, în categoria junk (Imagine: Shutterstock)

Aceeaşi agenţie de rating a redus săptămâna trecută ratingul Portugaliei cu patru trepte, până în categoria "junk", apreciind şi în acest caz că guvernul va avea nevoie de o nouă intervenţie internaţională.

Moody's subliniază, într-un comunicat transmis marţi seară, că posibilitatea participării sectorului privat ca precondiţie pentru un al doilea pachet de finanţare externă pentru Irlanda este tot mai ridicată.

Miniştrii Finanţelor din zona euro au admis pentru prima dată că ar putea fi nevoie de "o formă" de default (incapacitate de plată) al Greciei, pentru a reduce datoria publică a ţării, transmite Reuters. Dacă această variantă se va materializa, ratingul Irlandei, aflat pentru prima dată în categoria "junk", ar putea fi redus în continuare.

Celelalte două mari agenţii de rating, Standard & Poor's şi Fitch, atribuie Irlandei ratingul "BBB+", cu trei trepte deasupra categoriei "junk".

S&P are perspectivă stabilă pe Irlanda, în timp ce Fitch acordă perspectivă negativă.

Reducerea ratingului Irlandei a afectat acţiunile şi moneda euro pe pieţele asiatice. Euro s-a depreciat la minimul ultimelor patru luni faţă de dolar.

Guvernul irlandez, care vrea să revină pe pieţe în 2013, când actualul acord cu UE şi FMI va expira, s-a arătat ofensat de decizia Moody's, notează Reuters.

"Este nu eveniment dezamăgitor şi se bate cap în cap cu opiniile exprimate recent de celelalte agenţii de rating. Facem tot posibilul să ne ordonăm situaţia financiară, iar rezultatele pe care le obţinem pot fi văzute de oricine", se arată într-un comunicat al ministerului Finanţelor de la Dublin.

Ratingul "Ba1" atribuit de Moody's Irlandei este cu o treaptă sub cel al Columbiei şi cu două trepte sub Brazilia, dar cu un nivel peste Portugalia şi şase peste Grecia.

Spre deosebire de Grecia, Irlanda şi-a atins obiectivele din acordul de finanţare externă de 85 miliarde euro încheiat anul trecut cu UE şi FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici