Moody’s: Creşterea economiei globale va fi mediocră în următorii doi ani

Economia mondială va înregistra o creştere mediocră în următorii doi ani, din cauza încetinirii din China şi alte state emergente, avertizează marţi un raport al agenţiei de evaluare financiară Moody’s.

177 afișări
Imaginea articolului Moody’s: Creşterea economiei globale va fi mediocră în următorii doi ani

Moody’s: Creşterea economiei globale va fi mediocră în următorii doi ani (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Creşterea economică lentă va împiedica guvernele să reducă datoriile publice, iar băncile centrale nu vor majora semnificativ dobânzile.

Raportul avertizează totodată că autorităţile nu dispun de instrumente de protecţie fiscale şi de politică monetară care să protejeze economiile de posibile şocuri.

Moody's anticipează că PIB-ul statelor din G20 va avansa în medie cu 2,8% în perioada 2015-2017, cu numai 0,3 puncte procentuale mai mult faţă de intervalul 2012-2014 şi sub media de 3,8% înregistrată într-o perioadă de cinci ani care a precedat criza financiară mondială. Estimările sunt aproape similare cu cele incluse în raportul trimestrial publicat în august de agenţie.

Principalele riscuri pentru perspectiva economiei mondiale sunt generate de impactul încetinirii creşterii în China şi de un efect peste aşteptări al înăspririi condiţiilor de finanţare externă şi internă pentru alte state emergente.

"Efectele directe ale acestor riscuri asupra economiei mondiale vor fi probabil limitate. Totuşi, economiile avansate nu vor putea să facă prea multe pentru a susţine creşterea economiei globale, având în vedere spaţiul limitat de manevră avut de politicile fiscale şi monetare şi nivelul ridicat al îndatorării din anumite sectoare şi ţări", se arată în raport.

În China, Moody’s anticipează o creştere a PIB de puţin sub 7% în acest an, 6,3% în 2016 şi 6,1% în 2017.

Moody’s nu se aşteaptă la o creştere semnificativă a preţurilor energiei, metalelor şi altor resurse naturale, în următorii doi ani. Efectele economice ale preţurilor scăzute ale materiilor prime se vor extinde în alte sectoare, prin lanţurile de furnizori, limitând creşterea veniturilor populaţiei.

Încetinirea creşterii în statele emergente nu va influenţa semnificativ economiile avansate, unde perspectivele sunt susţinute de politicile monetare relaxate care vor continua în anii următori.

Creşterea economică va fi în mare parte stabilă în Statele Unite, Europa şi Japonia. Pentru perioada 2015-2017, Moody’s anticipează o creştere medie de circa 2,5% în SUA, Marea Britanie şi Coreea şi de 1,5% în zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici