Moody's: Protestele au un impact negativ pentru ratingul României

Protestele din România, descrise ca cele mai ample şi mai violente din ultimii zece ani, au un impact negativ pentru ratingul ţării, în timp ce participarea lui Raed Arafat la formularea unui nou proiect al legii sănătăţii ar oferi acesteia legitimitate politică şi publică, potrivit Moody's.

660 afișări
Imaginea articolului Moody's: Protestele au un impact negativ pentru ratingul României

Moody's: Protestele au un impact negativ pentru ratingul României (Imagine: Shutterstock)

Moody's este prima agenţie de rating care se referă la protestele din România.

Protestele împotriva austerităţii, începute pe 12 ianuarie, au un impact negativ asupra calificativului suveran al României întrucât fac mai dificilă pentru Guvern continuarea pe calea reformei structurale şi fiscale, potrivit analiştilor agenţiei.

Moody's este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut România în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii pe toată perioada crizei financiare. În prezent, România are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandată investitorilor, cu perspectivă stabilă.

"Chiar dacă recentele evenimente, declanşate de demisia secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, întârzie implementarea reformei în domeniul sănătăţii, efectul asupra ratingului României ar fi pozitiv dacă forma finală a legii întruneşte condiţiile impuse de FMI, UE şi Banca Mondială, dar în acelaşi timp se bucură de legitimitate politică şi publică drept urmare a participării lui Arafat la formulare", se arată într-un comunicat al agenţiei.

Totuşi, şansele unei evoluţii atât de favorabile sunt diminuate de continuarea protestelor, care au evoluat acum într-o expresie mai generală de nemulţumire asupra politicilor de consolidare fiscală ale Guvernului. Nemulţumiri de acest fel apar în Europa şi sunt chiar mai puternice în unele ţări, ca urmare a încetinirii creşterii economice şi tăierii beneficiilor sociale, notează agenţia.

În plus, întrucât anul acesta au loc alegeri, susţinerea protestelor de către partidele politice de opoziţie nu este deloc surprinzătoare, scrie Moody's.

"Nu este, însă, un semn bun pentru a construi pe baza disciplinei fiscale demonstrate de Guvern în ultimul an", se arată în comunicat.

Demonstraţiile din România au fost iniţial declanşate de demisia lui Arafat, ca urmare a opoziţiei acestuia la planurile de privatizare parţială a serviciilor de asistenţă medicală de urgenţă, parte a eforturilor Guvernului de a reduce costurile sistemului naţional de sănătate.

Reformarea sistemului de sănătate este parte a unui acord cu FMI, UE şi Banca Mondială, pentru o linie preventivă de credit de 5 miliarde de euro pusă la dispoziţia statului român. Linia de credit este o garanţie deosebit de importantă pentru finanţarea deficitului bugetar, dar şi a deficitului de cont curent al ţării, în cazul în care volatilitatea de pe pieţele financiare, cauzată de problemele din zona euro, ar reduce sursele de finanţare în acest an.

În ultimii doi ani, România a îndeplinit toate condiţiile din acordul de finanţare, chiar şi atunci când au fost necesare măsuri nepopulare politic, dar pozitive pentru ratingul ţării, precum reducerea numărului de angajaţi şi a salariilor în sectorul public, diminuarea beneficiilor sociale şi creşterea TVA. Aceste măsuri au coborât deficitul bugetar de la 9% din PIB în 2008 la 4,4%, estimat, anul trecut. Tăierea costurilor cu sănătatea ar fi următorul pas în reducerea viitoarelor pasive ale Guvernului, notează Moody's.

Ca urmare a protestelor, Guvernul a decis să retragă proiecul de lege. Săptămâna trecută, Arafat a fost repus în funcţia ocupată anterior şi urmează să participe la reformularea proiectului de lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici