Moody's sugerează SUA să elimine plafonul datoriei de stat

Agenţia de evaluare financiară Moody's sugerează Statelor Unite să elimine plafonul datoriei guvernamentale prevăzut de lege pentru a reduce incertitudinea în rândul deţinătorilor de obligaţiuni.

222 afișări
Imaginea articolului Moody's sugerează SUA să elimine plafonul datoriei de stat

Moody's sugerează SUA să elimine plafonul datoriei de stat (Imagine: Shutterstock)

SUA este una dintre puţinele economii dezvoltate unde legislativul stabileşte un plafon pentru datoria de stat, situaţie care creează periodic incertitudine privind capacitatea guvernului de a-şi respecta obligaţiile financiare, se arată într-un raport al Moody's.

"Ne-am reduce estimarea privind riscul unui eveniment neprevăzut dacă guvernul şi-ar schimba cadrul legislativ de administrare a datoriei publice pentru a îmblânzi semnificativ sau a elimina acest factor de incertitudine", a declarat analistul Moody's Steven Hess în raport.

Agenţia a avertizat săptămâna trecută că ar reduce ratingul "AAA" al SUA dacă guvernul ar întârzia plăţi legate de datoria de stat.

Presiunea exercitată de agenţiile de rating asupra Casei Albe şi Partidului Republican de a ajunge la un acord privind reducerea deficitului bugetar şi ridicarea plafonului datoriei de stat a atins astfel cote critice.

Moody's notează că a considerat întotdeauna că riscul intrării Statelor Unite în default (incapacitate de plată) este foarte redus, deoarece Congresul a ridicat fără probleme în ultimele câteva zeci de ani plafonul datoriei de stat, fără prea multe controverse.

Actualele divergenţe dintre Camera Reprezentanţilor, unde Republicanii sunt majoritari, şi administraţia Obama privind plafonul datoriei de stat au generat un nivel ridicat de incertitudine şi au determinat Moody's să crească estimarea privind probabilitatea unui eveniment neprevăzut.

Agenţia de rating a sugerat totodată că guvernul american ar putea lua în calcul alte modalităţi de limitare a datoriei de stat, dând ca exemplu Chile, considerată cea mai "sănătoasă" ţară din America Latină din punct de vedere fiscal.

"În alte ţări, nivelul deficitelor este constrâns de guvernanţa fiscală, ceea ce conduce la un bun control al datoriei, chiar dacă aceasta teoretic nu este limitată", a arătat Moody's, subliniind că această abordare este eficientă în Chile.

Agenţia dă drept exemplu şi criteriile Tratatului de la Maastricht din Europa, care recomandă ca raportul dintre datoria de stat şi Produsul Intern Brut (PIB) să nu depăşească 60%. Moody's notează, totuşi, că această recomandare este de multe ori încălcată de guverne.

În SUA, Moody's observă că plafonul datoriei de stat nu a încetinit creşterea acesteia, deoarece Congresul a ridicat constant această limită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici