Motivul pentru care doar 1% din proiectele majore din România obţin finanţare de la bănci

Doar 1% din proiectele cu garanţii majore din România obţin finanţarea necesară, deoarece băncile nu au expertiza necesară pentru a le analiza, a declarat, joi, Şerban Ţigănaş, expert energie şi partener la firma de consultanţă Cromwell Evan Global.

306 afișări
Imaginea articolului Motivul pentru care doar 1% din proiectele majore din România obţin finanţare de la bănci

„În România, din păcate, foarte puţine proiecte, 1%, din cele care vin pentru Project Finance se finanţează. De ce? Pentru că băncile - şi este normal să fie aşa - nu au expertiza necesară pentru a analiza un proiect, iar departamentele de risc nu au capacitatea să evalueze riscul real al unui proiect. Sunt proiecte tehnice, de anvergură, discutăm de proiecte, de exemplu din zona de energie de zeci de milioane de euro, care sunt viabile şi generează foarte mulţi bani, dar, neavând în spate o justificare şi o expertiză corespunzătoare, nu pot să fie finanţate”, a spus Şerban Ţigănaş, în cadrul unei conferinţe de presă.

Project Finance-ul reprezintă sistemul de finanţare a proiectelor în care garanţiile majore sunt date de proiectul în sine, şi anume de capacitatea proiectului de a se dezvolta şi de a aduce venituri.

Cromwell Even Global este o firmă de fiscalitate şi consultanţă în afaceri, lansată joi, în parteneriat cu biroul de avocatură Veron | David, care va activa pe piaţa din România şi Republica Moldova. Compania este fondată de Oana Motoi, care, anterior, a fost consultant fiscal la KPMG România, timp de cinci ani, dar care lucrează în consultanţă fiscală de zece ani, iar investiţia iniţială se ridică la 100.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici