Mugur Isărescu: Gestul celor care au aruncat cu bani pe treptele BNR echivalează cu terfelirea tricolorului sau cu fluieratul atunci când se cântă imnul naţional

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a calificat gestul celor care au aruncat cu bani pe treptele BNR la fel de ofensator ca "terfelirea tricolorului sau cu fluieratul atunci când se cântă imnul naţional". El a subliniat că băncile româneşti poate au "păcatele lor, dar soliditatea sistemului bancar românesc nu a fost pusă la îndoială", iar "starea macroeconomică a României este aproape printre cele mai bune comparativ cu ţările din regiune".

8332 afișări
Imaginea articolului Mugur Isărescu: Gestul celor care au aruncat cu bani pe treptele BNR echivalează cu terfelirea tricolorului sau cu fluieratul atunci când se cântă imnul naţional

Mugur Isărescu: Gestul celor care au aruncat cu bani pe treptele BNR echivalează cu terfelirea tricolorului sau cu fluieratul atunci când se cântă imnul naţional (Imagine: Ovidiu Micsik/ Arhiva Mediafax Foto)

"În România, statul român, banul public, nu a avansat un cent, ca să spun aşa, un leu, în ajutorarea băncilor româneşti, fie ele cu capital românesc, sau capital străin. Cu alte cuvinte or fi având şi băncile româneşti păcatele lor, dar soliditatea sistemului bancar românesc nu a fost pusă la îndoială. O spun cu tărie că starea macroeconomică a României este aproape printre cele mai bune comparativ cu ţările din regiune, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, într-un un interviu acordat postului de radio Radio România Actualităţi, citat de Ziarul Financiar.
 
“Gestul celor care au aruncat cu banii acum o săptămână pe treptele BNR echivalează cu terfelirea tricolorului sau cu fluieratul atunci când se cântă imnul naţional. Eu nu ştiu ce au gândit organizatorii acestui marş. A arunca cu bani înseamnă risipa. Oare asta au vrut organizatorii să spună? Sper din toată inima că nu au vrut să transmită acest lucru, ci mai degrabă că au dorit să facă zgomot”, a spus gunernatorul BNR.
 
Alte declaraţii făcute de Mugur Isărescu:
 
Practic, noi trăim în paradox. Observăm şi noi aici la BNR că pe măsură ce fundamentele macroeconomice s-au îmbunătăţit, pe măsură ce inflaţia a scăzut (nu avem deflaţie, dar avem o inflaţie foarte scăzută), pe măsură ce dobânzile au ajuns la minime istorice, pe măsură ce lichiditatea pieţei este multă, poate chiar mai mult decât suficientă, s-au înteţit vocile care exprimă nemulţumirea. Nemulţumirea despre sistemul bancar, nemulţumiri chiar la adresa BNR. Este o realitate pe care trebuie să o recunoaştem.
 
Nemulţumirea este categoric legată de grupuri de nemulţumiţi care sunt destul de puternic mediatizaţi. Dar există şi nemulţumiri mari, şi se pare că aceştia sunt cei mai violenţi în exprimare din partea celor care au făcut investiţii păguboase, au fost surprinşi de criză  şi care apar în public şi se manifestă extrem de acuzator la adresa băncilor.

Am văzut lozincile: că BNR ar apăra băncile şi că guvernatorul este avocatul băncilor. BNR nu este avocatul niciunei bănci. BNR este protector şi protejează banii românilor. Banii deponeţilor trebuie protejaţi. Confuzia creată între a proteja sistemul bancar sau o bancă sau alta este una extrem de gravă. Propagarea acestei confuzii, că BNR ar proteja o bancă sau alta, este periculoasă.

Sunt peste 20 mld. lei deţinute de câteva zeci de mii de nerezidenţi.În ultimii doi ani, leul a fost una dintre cele mai stabile monede din regiune.

O bancă este o instituţie care lucrează cu riscul şi o cu o probabilitate mare de risc.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici