Multinaţionalele din Germania şi Franţa controlează cele mai multe companii locale

Majoritatea companiilor controlate de câte o multinaţională sunt deţinute de persoane juridice sau fizice din Germania (18%), Franţa (10,5%) ṣi Italia (10,5%), raportat la ponderea numărului de salariaţi din 2015, se arată în comunicatul transmis vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

605 afișări
Imaginea articolului Multinaţionalele din Germania şi Franţa controlează cele mai multe companii locale

Multinaţionalele din Germania şi Franţa controlează cele mai multe companii locale

În anul 2015, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaṭionale străine identificate în România, 14.723 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 53.319 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în totalul grupurilor de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în industria prelucratoare (9,1%), în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (2,6%), în intermedieri financiare şi asigurări (1,8%) şi în agricultură (1,1%).

În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franṭa, 4% se regăsesc în industria prelucrătoare, 3,2 % în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor.

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Italia predomină în industria prelucrătoare (6,6%).

În România, în anul 2015, au fost identificate 73.663 de grupuri de întreprinderi, din care 5.469 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 68.194 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (152 controlate din interior, respectiv 68.042 controlate din străinătate).

În anul 2015, din totalul grupurilor de întreprinderi identificate în România aproximativ 9% erau rezidente, peste 90% dintre acestea fiind constituite din două sau trei unităṭi legale.

Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România îşi desfăşoară activitatea în domeniul comerţului, construcţiilor sau industriei prelucrătoare.

În anul 2015, repartizarea grupurilor de întreprinderi din România pe activităţi economice, arată că majoritatea activează în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor - 34% din totalul grupurilor de întreprinderi, construcţii - 11% din totalul grupurilor de întreprinderi, industria prelucrătoare - 11% din totalul grupurilor de întreprinderi, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice - 9% din totalul grupurilor de întreprinderi şi tranzacţii imobiliare - 8% din totalul grupurilor de întreprinderi.

Grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în cadrul secţiunilor comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (20%), alte activităṭi de servicii (17%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (12%), industria prelucrătoare (10%) şi construcţii (10%).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici