Nabucco şi Turkmenistanul ar putea semna în aprilie pentru livrări de gaze

Consorţiul Nabucco şi Turkemnistanul ar putea semna, în aprilie, un contract privind livrarea, anuală, a zece miliarde de metri cubi de gaze naturale de către statul din Asia Centrală pentru aprovizionarea conductei, a declarat un partener implicat în negocieri, citat de Bloomberg.

25 afișări
Imaginea articolului Nabucco şi Turkmenistanul ar putea semna în aprilie pentru livrări de gaze

Nabucco şi Turkmenistanul ar putea semna în aprilie pentru livrări de gaze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acesta ar fi primul contract de aprovizionare a Nabucco, proiect la care participă şi România.

Livrările din Turkmenistan ar trebui să traverseze Marea Caspică, situaţie care ar putea întâmpina piedici politice, întrucât ţările riverane, Rusia, Kazahstan, Turkmenistan, Iran şi Azerbaidjan nu au convenit, încă, asupra delimitării zonelor maritime.

"Este un pas semnificativ. Există, însă, dificultăţi destul de importante", a spus analistul Centrului pentru Studii Energetice Globale Julian Lee, cu privire la necesitatea de a transporta gazele din Turkmenistan în Azerbaidjan înainte de livrarea acestora către Europa.

Proiectul Nabucco, evaluat la 7,9 miliarde de euro, prevede construirea unui gazoduct, cu o capacitate anuală de 31 de miliarde de metri cubi, care să faciliteze importul direct de gaze naturale din regiunea Caspică şi Asia Centrală, pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria. Transgaz participă la proiectul Nabucco alături de grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, dar şi de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia şi RWE Germania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici