Nasdaq va acorda compensaţii pentru deficienţele de la listarea Facebook

Operatorul bursei Nasdaq urmează să înceapă miercuri primele demersuri pentru compensarea companiilor de brokeraj, precum Knight Capital şi Citadel, care au pierdut circa 100 milioane de dolari în prima zi de tranzacţionare a acţiunilor Facebook, din cauza unor defecţiuni tehnice.

156 afișări
Imaginea articolului Nasdaq va acorda compensaţii pentru deficienţele de la listarea Facebook

Nasdaq va acorda compensaţii pentru deficienţele de la listarea Facebook (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O serie de probleme de software apărute în dimineaţa debutului bursier al acţiunilor Facebook s-au aflat în centrul investigaţiilor legate de oferta publică iniţială de 16 miliarde de dolari a operatorului de servicii de socializare pe net, relatează Financial Times.

Acţiunile Facebook au scăzut cu peste 30% faţă de preţul de listare, declin fără precedent pentru o ofertă publică de o astfel de mărime.

În afara traderilor profesionişti, alţi investitorii în acţiunile Facebook au pierdut circa 33 miliarde de dolari din valoarea de piaţă, de la începutul tranzacţiilor.

Titlurile Facebook, listate luna trecută la 38 de dolari pe unitate, au încheiat tranzacţiile de marţi la 25,87 dolari pe acţiune, în scădere cu 3,8%, după ce un sondaj Reuters/Ipsos a arătat că interesul utilizatorilor pentru reţeaua de socializare este în scădere, iar spoturile publicitare şi comentariile de pe site influenţează numai una din cinci persoane

Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare analizează decizia Nasdaq de a lansa la tranzacţionare titlurile Facebook, în pofida problemelor tehnice, iar un grup de investitori a dat în judecată Nasdaq.

Morgan Stanley, aranjorul ofertei Facebook, şi alte bănci de investiţii implicate în ofertă sunt la rândul lor investigate, pentru marketingul şi stabilirea preţului acţiunilor.

Unele dintre cele mai mari victime ale eşecului listării Facebook sunt companii mari de brokeraj, precum Knight Capital, Citadel, divizii ale UBS şi Citigroup, care au înregistrat comenzile clienţilor dar nu au putut efectua tranzacţiile din cauza problemelor tehnice ale Nasdaq.

Defecţiunile au dus la întârzierea debutului Facebook cu 30 de minute, provocând confuzie privind acceptarea sau nu a ordinelor de tranzacţionare.

Thomas Joyce, directorul general al Knight Capital, a declarat că a fost "cea mai slabă performanţă înregistrată vreodată de o bursă la debutul unor acţiuni", compania de brokeraj anunţând că va urma toate căile legale pentru obţinerea de despăgubiri.

Nasdaq a acceptat deja să plătească firmelor de brokeraj compensaţii, dar detaliile nu sunt stabilite. Anterior, operatorul bursier a anunţat că ar putea aloca aproape 14 milioane de dolari pentru compensaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici