Negociatorii creditorilor privaţi ai Greciei au plecat din Atena fără un acord, discuţiile continuă

Principalii negociatori ai creditorilor privaţi ai Greciei au plecat sâmbâtă de la Atena fără un acord privind reducerea datoriilor printr-un schimb de obligaţiuni, considerat esenţial pentru evitarea unui default dezordonat al ţării, dar discuţiile continuă la nivel tehnic.

119 afișări
Imaginea articolului Negociatorii creditorilor privaţi ai Greciei au plecat din Atena fără un acord, discuţiile continuă

Negociatorii creditorilor privaţi ai Greciei au plecat din Atena fără un acord, discuţiile continuă (Imagine: Shutterstock)

O echipă tehnică reprezentând creditorii privaţi a rămas în capitala elenă pentru stabilirea detaliilor acordului, iar negocierile vor continua telefonic, dar este improbabil ca acordul să fie încheiat înainte de reuniunea de luni a miniştrilor de Finanţe din zona euro, au declarat surse apropiate situaţiei.

Oficialii eleni se aşteptau ca şeful Institutului pentru Finanţe Internaţionale (IFI), Charles Dallara, care negociază în numele creditorilor, să participe şi sâmbătă la întâlniri, dar acesta a plecat la Paris.

Institutul a negat că Dallara şi consilierul său Jean Lemierre au plecat pe neaşteptate şi a precizat că aceştia aveau angajamente personale stabilite anterior.

Surse apropiate discuţiilor au declarat vineri că după mai multe runde de discuţii Grecia şi creditorii privaţi se apropie de un acord în urma căruia cei din urmă îşi vor asuma pierderi de 65%-70% de pe urma deţinerilor de obligaţiuni elene.

Mai trebuie stabilite însă numeroase detalii, inclusiv aspectele juridice ale acordului.

"Discuţiile vor continua telefonic în acest weekend, dar este improbabil ca acordul, dacă va avea loc, să fie încheiat înainte de săptămâna viitoare", a spus una dintre surse.

Ea a adăugat că lucrurile sunt complicate, existând progrese în privinţa cifrelor, dar mai sunt multe de făcut.

Atenţia se îndreaptă spre reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro şi la felul în care Germania şi FMI privesc progresul discuţiilor referitoare la schimbul de obligaţiuni.

FMI şi ţările UE, în special Germania, vor să se asigure că datoriile Greciei intră pe un trend sustenabil, înainte de a aproba un nou program de susţinere în valaore de 130 de miliarde de euro, esenţial pentru evitarea intrării Greciei în incapacitate de plată.

FMI insistă pentru un acord al Greciei cu creditorii privaţi care să permită reducerea ponderii datoriilor în PIB de la 160% în prezent la 120% până în 2020, aşa cum s-a convenit la summit-ul UE din octombrie anul trecut.

Acordul de reducere a datoriilor este esenţial pentru Grecia, care la sfârşitul lui martie trebuie să răscumpere obligaţiuni de 14,5 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici