Nextebank preia 20% din titlurile Băncii Comerciale Carpatica şi ar urma să devină acţionar majoritar

Omul de afaceri Ilie Carabulea şi alţi patru acţionari ai Băncii Comerciale Carpatica (BCC), acţionând în mod concertat cu acesta, vând Nextebank 20% din titlurile BCC, urmând ca Nextebank să ajungă la o participaţie majoritară în urma unui proces de subscriere de acţiuni noi.

807 afișări
Imaginea articolului Nextebank preia 20% din titlurile Băncii Comerciale Carpatica şi ar urma să devină acţionar majoritar

Nextebank preia 20% din titlurile Băncii Comerciale Carpatica şi ar urma să devină acţionar majoritar (Imagine: Silviu Matei/ Arhiva Mediafax Foto)

"În data de 27 ianuarie Banca Comercială Carpatica (BCC) a fost informată de către avocaţii mandataţi ai lui llie Carabulea şi un numar de 4 acţionari ai Băncii Carpatica acţionând în mod concertat cu acesta conform hotărârii BNR 6 din data de 12 martie 2014 şi a ordinului BNR 17734 din 28 martie 2014 cu privire la faptul că aceştia vor vinde Nextebank un număr de 220.274.282 acţiuni ale băncii reprezentând în mod cumulat 20% din capitalui BCC", se arată într-un comunicat al instituţiei de credit.

Astfel, Carabulea ar urma să vândă 47,88 milioane de acţiuni, Atlassib 50 de milioane de acţiuni, Corneliu Tănase 12,62 milioane de acţiuni, Nicolae Lupu 54,85 milioane de acţiuni, iar Dana Cojocaru 54,85 milioane de acţiuni.

Carpatica a anunţat, marţi, că Nextebank va subscrie până la finele săptămânii acţiuni în valoare de 98,66 milioane de lei la capitalul Carpatica, iar ulterior finalizării acestei tranzacţii intenţionează să propună din nou acţionarilor fuziunea prin absorbţie a Nextebank de către BCC.

Participaţia pe care ar dobândi-o Nextebank în urma subscrierii a 986.663.916 acţiuni BCC nou emise ar reprezenta o deţinere de 47% din noul număr total de acţiuni, iar în urma achiziţiei a 20% din numărul actual de acţiuni ar ajunge să preia controlul BCC, cu o participaţie care s-ar situa la peste 56%.

Acţiunile au fost oferite Nextebank de către conducerea BCC, după ce fondul american JC Flowers a luat decizia de a nu subscrie în cadrul unui plasament privat.

Subscrierea de către Nextebank ar urma să aibă loc respectând mai multe condiţii, agreate de comun acord între cele două părţi.

Banca Comercială Carpatica a anunţat, marţi, că şi-a redus anul trecut pierderea netă la jumătate, de la 169,5 milioane lei la 85,43 milioane lei, iar activele s-au diminuat cu 4,7%, la circa 3,1 miliarde lei, potrivit rezultatelor financiare preliminate întocmite pe standarde IFRS. La finele anului 2014, banca din Sibiu avea active de 3,25 miliarde lei, iar pierderea netă se ridica la 169,5 milioane lei.

Carpatica a primit din nou ofertă din partea Nextebank, după mai multe discuţii eşuate, dintre care ultima cu fondul american de investiţii JC Flowers, care s-a retras din procesul de achiziţie a băncii, întrucât nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei locale, fondul fiind interesat de cumpărarea celor două bănci împreună.

Nextebank a transmis BCC, în ultima zi a anului trecut, o ofertă neangajantă pentru a subscrie în cadrul ofertei de majorare a capitalului, însă vrea să verifice amănunţit situaţia băncii şi să beneficieze de exclusivitate până la 26 ianuarie, condiţiile fiind acceptate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici