Nica: Estimăm că România va avea un grad de absorbţie a fondurilor europene de 70 la sută în acest an

România va ajunge la un grad de absorbţie de aproximativ 70 la sută la sfârşitul anului, a anunţat, miercuri, ministrul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, adăugând că nu exclude posibilitatea ca acest procent să ajungă la 75-78 la sută, dacă se iau în calcul estimările beneficiarilor.

232 afișări
Imaginea articolului Nica: Estimăm că România va avea un grad de absorbţie a fondurilor europene de 70 la sută în acest an

Marius Nica (Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

"Până în decembrie, România are toate şansele să aibă un procent de absorbţie de 70 la sută, depindem foarte mult de facturile care vor veni. După cum se ştie, beneficiarii au obligaţia de a plăti în decembrie, chiar şi în ultima zi a anului, dar facturile pot fi aduse şi în ianuarie, februarie, martie, în cursul anului viitor, pentru a fi procesate şi trimise la Comisia Europeană", a afirmat Marius Nica la sfârşitul şedinţei săptămânale a Executivului.

Nica a explicat că, plecând de la estimările beneficiarilor, că îşi finalizează şi îşi termină aceste proiecte, procentul de absorbţie rezultat este mai mare.

"Se duce undeva la 75 - 78 la sută, dar sunt estimările beneficiarilor", a spus Marius Nica.

Totodată, ministrul delegat pentru fonduri europene a afirmat că programul cu cea mai mică rată de absorbţie este cel destinat resurselor umane (POSDRU), respectiv 50 la sută.

Potrivit datelor postate, în luna iulie, pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune a crescut cu 0,4% în iunie faţă de luna mai, de la 54,42% la 54,82%, România reuşind astfel să atragă în luna respectivă 76 milioane de euro.

Singurele programe pe care au fost atrase fonduri sunt Programul Operaţional Sectorial Mediu şi Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici