Nica: Nu există nicio scuză dacă în 2020 nu avem absorbţia fondurilor de 100%, avem start egal în UE

În iulie vor fi aprobate programele operaţionale pentru perioada 2014-2020, cu excepţia celui de pescuit, astfel că nu va exista nicio scuză dacă nu se va realiza un grad de absorbţie de 100%, beneficiind de un start egal cu statele membre UE,a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.

195 afișări
Imaginea articolului Nica: Nu există nicio scuză dacă în 2020 nu avem absorbţia fondurilor de 100%, avem start egal în UE

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica (Imagine: Andreea Alexandru/Mediaafx Foto)

"Practic, la nivelul lunii iulie, România va avea toate programele aprobate şi vă spun, nu există nicio scuză dacă în 2020 nu avem un grad de absorbţie de 100%, fiindcă pornim cu acelaşi start cu toate statele Uniunii Europene. Nu sunt state care au cheltuit bani deja pe programul 2014-2020, sunt state care au primit acele avansuri în urma aprobării programelor, avansuri pe care le-a primit şi România la Ministerul Finanţelor după aprobarea programelor şi pe care le va primi şi după aprobarea Programului Operaţional Infrastructură Mare şi a celui Regional", a declarat luni Nica într-o conferinţă pe tema fondurilor europene.

El a arătat că, pentru programul 2014-2020, au mai rămas până în prezent două programe de aprobat, Programului Operaţional Regional, pentru care s-ar putea primi aprobarea de la Comisia Europeană în această săptămână, precum şi Programul Operaţional Infrastructură Mare, transmis oficial la Bruxelles şi pentru care se aşteaptă aprobarea în perioada 1-15 iulie.

"Asta înseamnă că România va avea toate programele aprobate, cu excepţia celui de pescuit, care are valoare financiară ceva mai mică, ar putea fi aprobat undeva în septembrie, înţeleg de la colegii de la Ministerul Agriculturii", a mai spus ministrul.

Nica a punctat că autorităţile au în vedere simplificarea, pentru exerciţiul 2014-2020, simplificarea, fiind unul dintre aspectele solicitate şi de Comisia Europeană, cu privire la procedurile de cost simplificat.

"Cel mai avansat suntem la Programul Operaţional Capital Uman, unde intenţionăm de la primele ghiduri să avem proceduri de cost simplificat în ceea ce priveşte cheltuielile directe cu personalul. Asta înseamnă că pentru anumite categorii de cheltuieli clar identificate nu se vor mai cere din partea beneficiarilor cheltuielile suport", a explicat oficialul.

El a adăugat că ministerul la lansa un instrument electronic de implementare a proiectelor, care se află în testare internă săptămâna aceasta la nivelul ministerului, după care va fi deschis publicului larg.

Instrumentul va fi disponibil iniţial pentru Programul Operaţional Capital Uman şi cel de Competitivitate.

"Pentru aceasta din urmă, din 27 iunie se vor putea depune primele proiecte pentru 2014-2020, vorbim de circa 580 milioane de euro pe partea de inovare-cercetare, vom lansa anul aceasta o sumă de 50 milioane de euro şi pe axa IT. Avem mai mult de o treime din întreaga alocare financiară pe Programul Operaţional Competitivitate lansată anul acesta", a adăugat Nica.

În ceea ce priveşte Programul Operaţional Capital Uman, ministerul va face public pe 27 iunie calendarul lansărilor şi alocările financiare pentru 2014-2020, estimând o sumă de aproximativ 570-580 milioane euro pentru acest an, însă valoarea depinde şi de restul ministerelor implicate.

Pentru exerciţiul 2007-2013, gradul de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la 58,16%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici