Niciun proiect major de birouri nu a început şi nu a fost anunţat că va începe în 2023 în Capitală

Niciun proiect major de birouri nu a început şi nici nu a fost anunţat pentru 2023 pentru prima dată în mai bine de 20 de ani, în condiţiile în care preţurile construcţiilor scumpesc chiria, iar companiile nu mai sunt atât de interesate în a închiria noi spaţii.

355 afișări
Imaginea articolului Niciun proiect major de birouri nu a început şi nu a fost anunţat că va începe în 2023 în Capitală

„Piaţa de birouri din Bucureşti se confruntă în prezent cu incertitudini sensibil mai mari, astfel că mulţi proprietari preferă să aştepte mai multă claritate până să anunţe sau să pună pe piaţă viitoare proiecte. În afară de proiectele cu livrare în 2023, dacă privim dincolo de 2024, este aproape gol calendarul de proiecte unde efectiv se lucrează şi avem şi o dată de finalizare relativ asumată. În concluzie, pare că o să urmeze o perioadă - cel puţin anii 2024 şi 2025 - cu livrări foarte limitate şi puţine proiecte majore (peste 10.000-15.000 de metri pătraţi, să zicem). Pentru comparaţie, între 2017 şi 2022, pe piaţa de birouri din Bucureşti s-au adăugat în fiecare an, în medie, 180.000 metri pătraţi închiriabili“, explică Silviu Pop, director CEE & România Research la Colliers.

Doar şase clădiri de birouri, totalizând 135.700 mp GLA, ar putea gata finalizate în acest an în Bucureşti, cel mai scăzut nivel dintr-un ciclu de 5 ani.

Dintre cele demarate în 2022 NEPI-Rockcastle a nceput construcţia celei mai aşteptate clădiri de birouri din zona Barbu Văcărescu, ce va fi conectată la extinderea mallului Promenada. Birourile vor avea o suprafaţă de 5.500 mp şi vor avea cel mai adânc subsol din România - 7 niveluri în subteran.

Activitatea de închiriere pe piaţa de birouri din Bucureşti a înregistrat o încetinire în primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada de redresare de după pandemie, cererea nouă scăzând aproape la jumătate faţă de primul trimestru al anului trecut, iar cererea totală s-a redus şi ea cu aproximativ 25%, potrivit datelor Colliers.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici