Nicolas Sarkozy: Franţa va adopta "regula de aur" după alegerile prezidenţiale

Preşedintele Nicolas Sarkozy a îndepărtat definitiv ideea, luată în considerare pentru o perioadă de timp, ca Franţa să adopte "regula de aur" înainte de alegerile prezidenţiale din mai 2012, conform acordului stabilit la Bruxelles.

515 afișări
Imaginea articolului Nicolas Sarkozy: Franţa va adopta "regula de aur" după alegerile prezidenţiale

Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Să lăsăm să treacă alegerile prezidenţiale deoarece se pare că nu există un consens în Franţa", a declarat şeful statului francez în timpul unei conferinţe de presă după prima zi a summitului european.

"Această «regulă de aur» va fi integrată în Constituţia fiecărui stat membru şi este o regulă ce va fi impusă fiecăruia dintre noi", a adăugat acesta.

"Am spus deja ce cred despre anumite forţe politice, în special despre socialiştii germani sau cei spanioli, două partide care şi-au realizat propria «regulă de aur»", a repetat Sarkozy.

Această "regulă de aur" de revenire la un echilibru bugetar divizează de câteva luni în Franţa forţele politice de dreapta şi cele de stânga care refuză să voteze propunerea Guvernului de a o integra în Constituţie deoarece stânga consideră că aceasta este o "capcană" lansată de dreapta cu câteva luni înainte de prezidenţiale.

Voturile a o parte dintre deputaţii şi senatorii socialişti sunt indispensabile pentru adoptarea acestei măsuri cu o majoritate calificată de trei cincimi a Parlamentului reunit în Congres.

Nicolas Sarkozy a relansat dezbaterea în favoarea propunerii franco-germane de a revizui tratatele europene.

În timpul unui discurs de la Toulon rostit săptămâna trecută, acesta a susţinut că reforma trebuie adoptată "dacă este posibil" înaintea alegerilor prezidenţiale. În această săptămână mai mulţi miniştrii au susţinut un scenariu al unei eventuale convocări a Congresului înaintea scrutinului din 22 aprilie şi 6 mai 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici