Nicolescu: Convergenţa preţului gazelor pentru firme s-a realizat, nu mai trebuie să urcăm preţurile

Procesul de convergenţă a preţurilor gazelor naturale pentru industrie s-a realizat şi nu mai este nevoie să fie majorate preţurile, aşa cum erau angajamentele faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE), a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

139 afișări
Imaginea articolului Nicolescu: Convergenţa preţului gazelor pentru firme s-a realizat, nu mai trebuie să urcăm preţurile

Nicolescu: Convergenţa preţului gazelor pentru firme s-a realizat, nu mai trebuie să urcăm preţurile (Imaine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"Convergenţa preţurilor gazelor naturale s-a realizat. Nu mai este nevoie să facem creşteri de preţuri pentru industrie, aşa cum erau angajamentele anterioare. Prin adoptarea pachetului propus spre dezbatere publică, preţul final al gazelor naturale nu va mai creşte, existând chiar premise ca să scadă în următoarele luni", a declarat Nicolescu într-un comunicat.

Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea ar urma să se încheie în 1 octombrie 2014, iar pentru consumatorii casnici în 1 octombrie 2018.

Pentru dinamizarea pieţei şi creşterea transparenţei, Departamentul pentru Energie propune pentru o perioadă determinată, între 1 iulie 2014 şi 31 decembrie 2018, ca producătorii de gaze naturale să fie obligaţi să tranzacţioneze transparent, nediscriminatoriu şi centralizat un anumit volum de gaze naturale, care va fi stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).

"Această obligaţie va fi aplicată, în perioada 1 martie 2015 – 31 decembrie 2018, şi furnizorilor de gaze naturale, atât pentru gazele naturale din intern, cât şi pentru cele din import", potrivit comunicatului Departamentului pentru Energie.

Totodată, Departamentul pentru Energie propune ca pentru consumatorii noncasnici să fie stabilită o perioadă tranzitorie de opt luni, necesară încheierii într-o manieră competitivă a unor noi contracte de furnizare.

Acest pachet de propuneri, inclus într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, va fi lansat vineri în dezbatere publică.

Departamentul pentru Energie consideră, în baza datelor furnizate de ANRE, că, în privinţa consumatorilor noncasnici, s-a realizat convergenţa de preţuri între preţul intern şi cel de import, agreată de statul român cu instituţiile financiare internaţionale.

"În consecinţă, pentru consumatorii noncasnici, nu credem că se mai impune nicio mărire de tarife aferentă calendarului stabilit. Departamentul pentru Energie solicită ANRE să finalizeze cât mai repede posibil procesul de revizuire a Codului reţelei pentru o mai bună funcţionare a pieţei", se precizează în comunicat.

România s-a obligat faţă de CE şi FMI să renunţe la preţurile reglementate la electricitate şi gaze. Aceste procese se desfăşoară separat pentru populaţie şi industrie. La sfârşitul anului trecut s-a încheiat dereglementarea preţului electricităţii pentru industrie. Pentru populaţie, dereglementarea este programată să se încheie în 2018.

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat în ianuarie pentru MEDIAFAX că dereglementarea preţului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali s-ar putea încheia mai devreme faţă de termenul agreat cu FMI, luna octombrie, având în vedere estimările privind scăderea preţului şi a volumului gazelor importate.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.

Potrivit calendarului de dereglementare, preţul plătit de companii pentru gazele din producţia României va trebui să fie acelaşi cu cel de import. Deocamdată, preţul gazelor româneşti este cu 40% mai mic decât cel de import. Importurile au reprezentat anul trecut aproximativ 20% din consumul de gaze al României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici