Nikkei: Obama îl va numi săptămâna viitoare pe Larry Summers în funcţia de preşedinte al Fed

Preşedintele SUA, Barack Obama, îl va numi săptămâna viitoare pe cunoscutul economist Lawrence Summers în funcţia de preşedinte al Rezervei Federale, banca centrală a Statelor Unite, potrivit ziarului japonez Nikkei, care citează surse neidentificate.

108 afișări
Imaginea articolului Nikkei: Obama îl va numi săptămâna viitoare pe Larry Summers în funcţia de preşedinte al Fed

Larry Summers (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fost secretar general al Trezoreriei SUA în perioada 1999-2001, în timpul administraţiei Clinton, Summers este în prezent directorul Consiliului Economic Naţional, echipa de consilieri pe probleme economice de la Casa Albă.

Nikkei notează că anunţul va fi făcut după încheierea şedinţei de politică monetară din 17-18 septembrie a Rezervei Federale.

Mandatul actualului preşedinte al Fed, Ben Bernanke, se va încheia în luna ianuarie. Principalii candidaţi la funcţia lui Bernanke sunt Lawrence Summers şi vicepreşedintele Fed Janet Yellen.

Subscretarul Trezoreriei SUA Lael Brainard, fost consilier pe probleme economice al preşedintelui Bill Clinton, ar urma să fie numit vicepreşedinte al băncii centrale, potrivit Nikkei.

Titlurile de Trezorerie SUA au scăzut pe piaţa secundară după apariţia informaţiilor, piaţa considerând că Summers va adopta o politică monetară mai restrictivă decât Yellen, transmite Bloomberg.

Rezerva Federală ia în calcul în această perioadă restrângerea programului de relaxare cantitativă, prin care preia din piaţă obligaţiuni în valoare de 85 miliarde de dolari pe lună pentru a stimula economia.

Candidatura lui Summers la conducerea Fed este un subiect controversat, având în vedere legãturile strânse ale acestuia cu Wall Street. Summers a fost consultant al băncii Citigroup, al fondului de hedging DE Shaw şi al altor companii influente din SUA.

Influentul senator republican John Cornyn (Texas) a anunţat joi că ar vota împotriva numirii lui Summers la şefia Fed, potrivit Reuters, preluată de The Guardian.

Totodată, mai mulţi senatori ai Partidului Democrat i-au cerut lui Obama să nu îl nominalizeze pe Summers, deoarece ar putea avea probleme în ceea ce priveşte obţinerea majorităţii necesare pentru confirmare.

Casa Albă a anunţat anterior că Obama va desemna candidatul pentru funcţia de preşedinte al Rezervei Federale în această toamnă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici