Niţă: Comisia Europeană a fost "în mare" de acord cu modificările propuse de România legii energiei regenerabile

Comisia Europeană a fost, "în mare", de acord cu propunerile României privind modificarea legislaţiei în sectorul producţiei energiei regenerabile, care însă nu presupun înjumătăţirea numărului de certificate verzi, ci doar "o amânare", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

360 afișări
Imaginea articolului Niţă: Comisia Europeană a fost "în mare" de acord cu modificările propuse de România legii energiei regenerabile

Niţă: Comisia Europeană a fost "în mare" de acord cu modificările propuse de România legii energiei regenerabile (Imagine: Octav Ganea / MediafaxFoto)

"Comisia Europeană a apreciat că legea a fost în dezbatere, că ne-am consultat cu ei, în mare a fost de acord cu propunerile noastre", a afirmat Niţă la un seminar pe teme energetice.

Guvernul intenţionează să suspende de la tranzacţionare o parte a certificatelor verzi primite de producătorii de energie regenerabilă, cu scopul reducerii facturilor plătite de consumatori. Astfel, producătorii de energie din surse regenerabile vor putea utiliza, în intervalul 1 iulie-1 ianuarie 2017, doar jumătate din certificatele verzi atribuite, potrivit propunerii Guvernului.

Pe de altă parte, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei apreciază că numărul certificatelor verzi acordate producătorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, în unele cazuri chiar şi la jumătate.

"Nu va fi nicio reducere, nicio înjumătăţire a numărului de certificate verzi. Doar a amânare", a adăugat Niţă.

Industria de profil este nemulţumită de aceste propuneri, în timp ce comsumatorii mari de energie consideră că modificarea este necesară, întrucât ponderea prea mare a energiei verzi în consum produce costuri ridicate.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici