Niţă: După ştergerea datoriilor la companiile din industria de apărare, acestea să lucreze pe profit

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a declarat, joi, la Alba Iulia, că industria de apărare trebuie revigorată astfel încât "să existe mijloacele necesare de a apăra ţara", adăugând că după ce Guvernul a şters datoriile companiilor din industria de apărare aşteaptă de la acestea profit.

231 afișări
Imaginea articolului Niţă: După ştergerea datoriilor la companiile din industria de apărare, acestea să lucreze pe profit

Ministrul Economiei, Constantin Niţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a spus, într-o conferinţă de presă, că Guvernul a anulat datoriile istorice ale companiilor din industria de apărare, însă nu doreşte ca acestea să fie "repuse în bilanţuri începând de anul viitor", transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că a vizitat la Cugir cele două fabrici de armament, UM Cugir şi Fabrica de Arme Cugir, şi le-a transmis managerilor aşteptările pe care le are de la aceştia astfel încât cele două societăţi să aibă profit.

"Am vrut să văd la faţa locului modul în care funcţionează, să văd condiţiile de muncă, tehnologiile pe care lucrează. Am anulat datoriile istorice, va trebui ca cele două unităţi, pe această bază, să lucreze pe profit. Ăsta e un element la care ţin foarte mult. Dacă cineva îşi imaginează că noi am anulat aceste datorii ca ele să fie înapoi repuse în bilanţuri începând de anul viitor se înşeală. Nu vor face pace bună cu mine dacă nu vor obţine profit. Au această sarcină cele două conduceri, pentru că datoriile cele mai mari din cele 1,1 miliarde de lei anulate, 550 de milioane de lei sunt la cele două fabrici. Deci, jumătate. Ceea ce presupune măcar o minimă decenţă, că după ce s-au anulat aceste datorii să-şi ia toate măsurile pentru a putea să producă pe profit", a spus Niţă.

Ministrul Economiei a adăugat că doreşte să se schimbe mentalitatea managementului din companiile industriei de apărare şi nu va mai accepta ca acestea să meargă pe ineficienţă economică.

El a afirmat că trebuie să ne revigorăm industria noastră de apărare şi trebuie să avem mijloacele necesare de a ne apăra ţara.

"Am dat o gură de oxigen şi posibilitatea ca această fabrică şi cealaltă (UM Cugir şi Fabrica de Arme Cugir - n.r.) să lucreze pe profit. Nu vom putea ca la infinit să ştergem datoriile şi unii tot să le facă. Asta nu mai merge. Nu mai putem accepta să mergem pe ineficienţă economică şi cu bilanţuri negative. Sau cel puţin eu. Deci, la sfârşitul anului, managementul trebuie să prezinte că are un bilanţ pozitiv. În ceea ce priveşte industria de apărare sigur că este foarte importantă. Vedeţi conjunctura internaţională în care ne mişcăm şi aveţi răspunsul. Trebuie să ne revigorăm industria noastră de apărare. Trebuie să avem mijloacele necesare de a ne apăra ţara. În al doilea rând, o creştere substanţială a exportului de asemenea produse. Anul trecut am avut aproape 70 de milioane de euro export. Anul acesta trebuie să facem export mult mai mare", a spus Niţă.

Ministrul Economiei a avertizat că toţi managerii companiilor din industria de apărare care nu vor face eficiente societăţile vor fi schimbaţi şi chiar ar putea să se introducă managementul privat şi la industria de apărare în cazul în care lucrurile nu evoluează mai bine după ştergerea datoriilor.

"Sigur că avem o problemă cu tehnologia. Şi la Cugir, şi în alte fabrici din România, în acest domeniu sunt cu tehnologii învechite. Şi de 50 de ani sunt utilaje, ceea ce înseamnă că productivitatea muncii este foarte mică. De aceea, faptul că am dat posibilitatea prin neimpozitarea profitului investit ca fabricile să facă profit şi acela să rămână pentru dezvoltare este iarăşi un lucru pozitiv, pe care noi l-am făcut. Sunt convins că în doi-trei ani industria de apărare va fi sau va arăta altfel", a mai spus Niţă.

Agenţia MEDIAFAX anunţa, în 13 mai, că Guvernul a decis anularea obligaţiilor fiscale datorate de 15 companii din industria de apărare care produc sau comercializează armament, muniţie şi material de război, invocând inclusiv actualul context regional geopolitic care "impune întărirea capacităţii de apărare" a României.

Anularea obligaţiilor fiscale a fost decisă, prin ordonanţă de urgenţă, în şedinţa Guvernului. Ordonanţa mai prevede însă că, dacă societăţile vor înregistra la finele fiecărui an, în următorii cinci ani, obligaţii neachitate la scadenţă de natura celor anulate, atunci datoriile vor fi repuse în sarcina acestora, iar accesoriile aferente vor fi recalculate.

Guvernul arăta în ordonanţă, obţinută de MEDIAFAX, că nu există surse de finanţare pentru stingerea acestor obligaţii şi că este nevoie de anularea datoriilor, pentru a nu se ajunge în situaţia în care companiile din industria de apărare să intre în faliment, fapt care ar conduce la imposibilitatea asigurării capacităţilor necesare protejării, "în timp real", a intereselor esenţiale şia le siguranţei naţionale.

Pe lista companiilor ale căror datorii vor fi anulate au fost incluse Tohan Zărneşti, Carfil Braşov, Metrom Braşov, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Mija, Uzina Automecanică Moreni, Arsenal Reşiţa, Uzina Mecanică Bucureşti, Electromecanica Ploieşti, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti, Pirochim Victoria, Fabrica de Pulberi Făgăraş.

Toate fabricile de tehnică militară din România erau condamnate la faliment fără ştergerea datoriilor istorice, declara premierul Victor Ponta, în 16 mai, precizând că a fost obţinut acordul Comisiei Europene pentru această operaţiune de anulare a obligaţiilor fiscale.

"Am precizat cât de importantă a fost şi este pentru economia românească, pentru locuri de muncă, pentru dezvoltarea sistemului militar şi de apărare al României faptul că am obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru ştergerea datoriilor istorice din industria de apărare. Fără această ştergere a datoriilor istorice, practic, toate fabricile de tehnică militară din România erau condamnate la faliment", afirma Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici