Nokia despre sechestrul ANAF: Colaborăm pentru a ne asigura că situaţia e soluţionată satisfăcător

Reprezentanţii Nokia România afirmă, referitor la sechestrul aplicat de ANAF pentru o datorie de 10 milioane de dolari, că situaţia este analizată şi că se va colabora cu autorităţile pentru a fi soluţionată în mod satisfăcător.

360 afișări
Imaginea articolului Nokia despre sechestrul ANAF: Colaborăm pentru a ne asigura că situaţia e soluţionată satisfăcător

Nokia despre sechestrul ANAF: Colaborăm pentru a ne asigura că situaţia e soluţionată satisfăcător (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

"Analizăm situaţia şi colaborăm cu autoritatea locală pentru a ne asigura că este soluţionată în mod satisfăcător", au anunţat, vineri, reprezentanţii Nokia România, la solicitarea MEDIAFAX.

ANAF a instituit, vineri, sechestru pe activele Nokia de la Jucu, pentru datorii neplătite de 10 milioane de dolari de natura taxelor vamale. Conform Codului de procedură fiscală, măsurile asiguratorii se instituie atunci când există pericolul înstrăinării bunurilor de către o societate datornică.

"Am început un control în 2009 pe care l-am finalizat zilele trecute. S-a instituit sechestru asiguratoriu pentru o sumă de 10 milioane de dolari, dar măsura nu periclitează activitatea societăţii în continuare. Este o măsură preventivă", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Preşedintele Fiscului a arătat că sechestrul a fost instituit pe o suprafaţă de 28.000 de metri pătraţi asupra bunurilor imobile ale companiei, inclusiv birourile şi halele de producţie.

Nokia a încălcat legislaţia pentru că a solicitat scutirea de la plata taxelor vamale în cazul unor importuri de componente, deşi produsele erau deja asamblate şi aduse din ţări extracomunitare precum China, Taiwan sau SUA, a declarat pentru MEDIAFAX vicepreşedintele ANAF, Viorel Comăniţă.

"Ei au beneficiat de un regim de transformare sub control vamal al unor produse. Produsele trebuia să vină sub formă de piese, iar cablul, transformatorul şi celelalte componente să se asambleze la fabrica din România pentru a putea beneficia de scutire vamală. Modalitatea prin care Nokia făcea acest lucru era că produsele veneau deja asamblate, iar angajaţii doar le mutau în alte cutii, fără a exista un proces efectiv de prelucrare", a spus Comăniţă, care conduce Autoritatea Naţională a Vămilor.

Comăniţă a arătat că Nokia a încălcat astfel prevederile regulamentelor Uniunii Europene, care prevăd scutiri de taxe vamale doar pentru componentele importate care sunt ulterior asamblate în state din spaţiul comunitar, astfel încât să nu mai poată fi readuse în stare iniţială.

Nokia a solicitat scutire de taxe vamale pentru mai multe componente aduse din ţări precum China, Taiwan sau SUA, care au fost ulterior comercializate fără niciun fel de transformări.

El a dat ca exemplu transformatoarele utilizate ca încărcătoare pentru telefoane, precum şi bateriile.

Grupul finlandez Nokia a decis, la sfârşitul lunii septembrie, să închidă fabrica de la Jucu (judeţul Cluj), în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor. Procedurile de închidere a fabricii sunt derulate până la finele anului, un număr total de 2.200 angajaţi pierzându-şi locurile de muncă.

Nokia a început producţia de telefoane mobile la Jucu în februarie 2008, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici