Nokia promite că va prezenta primul smartphone cu sistem Windows în câteva săptămâni

Nokia va prezenta peste câteva săptămâni primul smartphone al companiei cu sistem de operare Windows, cu care speră să concureze mai eficient iPhone şi aparatele dotate cu sistemul de operare Android al Google.

336 afișări
Imaginea articolului Nokia promite că va prezenta primul smartphone cu sistem Windows în câteva săptămâni

Nokia promite că va prezenta primul smartphone cu sistem Windows în câteva săptămâni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, a promis marţi că primul smartphone cu sistem Windows va fi prezentat în acest trimestru, dar rămâne de văzut dacă livrările vor începe la timp pentru sărbătorile de iarnă.

Lansarea este aşteptată să coincidă cu târgul anual Nokia World de la Londra, programat la sfârşitul lui octombrie, iar livrările ar trebui să fie lansate la începutul lui noiembrie, pentru ca telefoanele să ajungă la cumpărători în perioada de vârf a vânzărilor de sărbători.

În trecut, Nokia prezenta de obicei telefoanele cu o jumătate de an înainte de lansarea vânzărilor, dar compania a anunţat că intenţionează să schimbe acest sistem.

Elop a declarat la o expoziţie tehnologică faptul că este loc pentru noul smartphone cu sistem Windows pe o piaţă extrem de competitivă, dominată de iPhone şi modele prevăzute cu Android, sistem care a câştigat în câţiva ani circa jumătate din piaţa mondială.

Între timp, Apple, care a intrat pe piaţa telefoanelor mobile abia în 2007, urmează să prezinte marţi noua versiune a modelului emblematic iPhone.

"Se poate spune că una dintre schimbările fundamentale ale industriei de profil a avut loc în jurul anului 2007, când a fost introdus iPhone, care a creat un nou nivel de experienţă", a spus Elop.

El a arătat că a fost creat un nou nivel, cu care au fost comparate toate celelalte produse.

IPhone 5, aşteptat să fie mai rapid, mai subţire şi cu un ecran mai mare, va intra la vânzare la timp pentru sărbători. Aparatul ar trebui să susţină vânzările Apple şi să protejeze compania de concurenţa strânsă din partea Samsung, care foloseşte Android.

Percepţia pieţei faţă de Nokia s-a îmbunătăţit în ultima perioadă, iar numărul analiştilor care recomandă achiziţia de acţiuni ale companiei finlandeze a crescut, faţă de începutul lui septembrie.

Analiştii aşteaptă însă faptele şi nu vorbele.

"Elop vorbeşte. Vreau acţiune. Arătaţi-mi produsele şi unde vor fi vândute", a declarat John Strand, fondatorul firmei daneze de consultanţă în domeniul telefoniei mobile Strand Consult.

Cel mai mare producător de telefoane mobile la novel mondial, în funcţie de volum, a anunţat la începutul acestui an o strategie riscantă de renunţare la sistemul propriu de operare Symbian şi trecerea la sistemul Windows.

A urmat o perioadă dificilă de opt luni în care investitorii s-au îngrijorat din cauza distanţei mari între anunţ şi lansarea pe piaţă a noilor modele smartphone, iar preţul acţiunilor Nokia a scăzut la jumătate.

Trimestrul trecut, Apple şi Samsung au devansat Nokia pe piaţa smartphone şi au pus capăt dominaţiei de 15 ani a companiei finlandeze pe segmentul de lux.

Vânzările Nokia în trimestrul încheiat în iunie au scăzut cu 20%, pe o piaţă în creştere cu 10%.

Compania este aşteptată să raporteze o pierdere de 0,02 euro pe acţiune pentru trimestrul încheiat în septembrie, potrivit analiştilor intervievaţi de Thomson Reuters.

Nokia a anunţat săptămâna trecută planul de desfiinţare a 3.500 de locuri de muncă, din care 2.200 în urma închiderii fabricii de la Jucu, judeţul Cluj.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro. Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici