Norvegia oferă 10 miliarde de dolari firmelor în lupta cu criza COVID-19. Câţi bani vor primi şomerii

  • Norvegia va pompa 10 miliarde de dolari din fondul suveran de 1.000 de miliarde pentru susţinerea economiei
  • Autorităţile de la Oslo au închis şcolile, barurile, restaurantele, dar au anulat şi evenimentele publice
  • Regele Harald al 5-lea le-a cerut oamenilor să fie la fel de uniţi ca în timpul celui de-al doilea război mondial
1102 afișări
Imaginea articolului Norvegia oferă 10 miliarde de dolari firmelor în lupta cu criza COVID-19. Câţi bani vor primi şomerii

Norvegia oferă 10 miliarde de dolari firmelor în lupta cu criza COVID-19. Câţi bani vor primi şomerii

Autorităţile din Norvegia au pus la punct de urgenţă un plan pentru susţinerea economiei şi a mediului de business în contextul crizei pricinuite de răspândirea coronavirusului care cauzează COVID-19.
 
Guvernul norvegian va oferi un ajutor de aproximativ 10 miliarde de dolari (100 de miliarde de coroane norvegiene) sub formă de garanţii pentru împrumuturi şi emisiuni de obligaţiuni pentru ajutarea mediului de afaceri, fie că este vorba despre companii mai mari sau mai mici. Decizia a fost comunicată de premierul Erna Solberg, care a mai anuţat că plata taxelor pe forţa de muncă va fi amânată pentru moment.
 
Norvegia, ţară care a înregistrat până acum 1.250 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19, dintre care 3 mortale, a închis vineri, 13 martie, şcolile, restaurantele, barurile, dar si locaţiile în care se desfăşoară activităţi sportive. Regele Harald al 5-lea le-a cerut oamenilor la televiziunea naţională să fie împreună în momentele de cumpănă.
 
CÂŢI ÎMBOLNĂVIŢI AR PUTEA AVEA NORVEGIA
 
Ionuţ Eriksen, preşedinte al Camerei de Comerţ Romano-norvegiene, stabilit la Oslo, a vorbit pentru G4Media.
 
"FHI (Folkeinstituttet) a făcut câteva statistici până în mai. Previziunile cele mai pesimiste sunt de 733.000 cetâţeni infectaţi (14% din populaţie) până în mai 2020, dintre care 22.000 vor avea nevoie de spitalizare şi 5.500 vor fi la terapie intensivă. Este doar un scenariu pentru a fi pregătiţi pentru ce este mai grav", a spus acesta.
 
OAMENII TRIMIŞI ÎN SOMAJ PRIMESC 66% DIN VENIT TIMP DE 2 ANI ŞI JUMĂTATE
 
Preşedintele Camerei de Comerţ Romano-norvegiene, Ionuţ Eriksen, a mai vorbit despre situaţia celor care riscă să fie trimişi în somaj. Chiar el spune că riscă să trimită în somaj 100 din cei 280 de angajaţi pe care îi are.
 
"A fost săptămâna cea mai grea de când sunt antreprenor şi manager, de 16 ani. Zilnic trimit oameni în somaj. Vorbesc despre oameni cu care am lucrat împreună de mai bine de 11 ani şi care mi-au devenit a doua familie. Mame singure cu copii, angajaţi care au cumpărat prima casă de curând, oameni care erau fericiţi cu o săptămână în urmă şi acum sunt foarte stresaţi.
 
Guvernul a venit cu două pachete financiare de 100 de miliarde de coroane, adică este 10 miliarde de euro. Trebuie precizat că fondul suveran norvegian este de peste 9.700 de miiarde de coroane, adică peste 1.000 de miliarde de euro.
 
Oamenii trimişi în şomaj tehnic sunt plătiţi 15 zile cu 100 la sută. Costurile sunt suportate de angajator pentru 2 zile, restul de către stat. A fost prima măsură de susţinere introdusă vineri, ca statul să preia costurile pentru cele 13 zile.
 
Apoi, cei trimişi în şomaj primesc 66 la sută din salariu timp de 26 de săptămâni, adică peste 6 luni. Dacă după această perioadă nu avem nevoie de ei, intră în şomaj timp de 2 ani şi primesc tot 66 la sută din ultimul venit. Costurile sunt suportate de statul norvegian.
 
Trebuie precizat că şi taxele şi impozitele aici sunt foarte mari şi le-am plătit în tot aceşti ani. Acum, termenele pentru plata impozitelor în avans pentru venitul viitor declarat au fost amânate de la 15 martie la 1 mai", a mai declarat acesta pentru G4Media.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici