Norvegia se retrage din activităţi de explorare şi exploatare a petrolului şi gazelor

Fondul suveran al Norvegiei, cu active de 1.000 de miliarde de dolari, îşi va vinde acţiunile deţinute la companii de petrol si gaze naturale, dar va investi în continuare în companii de rafinare sau de distribuţiei, informează Reuters.

3066 afișări
Imaginea articolului Norvegia se retrage din activităţi de explorare şi exploatare a petrolului şi gazelor

Fondul suveran norvegian iese din activităţi de explorare şi exploatare a petrolului şi gazelor

Participaţiile la companii integrate, cum sunt Royal Dutch Shell, Exxon Mobil şi alte companii majore implicate în exploatarea şi vânzarea petrolului nu vor fi vândute.

Fondul, care a folosit banii câştigaţi din exploatarrea rezervelor de petrol şi gaze naturale din Marea Nordului, nu va renunţa nici la acţiunile deţinute la compania norvegiană Equinor.

Acţiunile companiilor din energie reprezintă 5,9% din investiţiile fondului, la finele anului 2018, valorând aproximativ 37 de miliarde de dolari. Cea mai mare parte din acţiuni aparţin companiilor integrate şi mai puţin sunt deţinute la companii mici, de explorare şi producţie.

Printre firmele ale căror acţiuni vor fi vândute se numără Cairn Energy, unde fondul deţine 1,92% din titluri, în valoare de 22 de milioane de dolari la sfârşitul anului 2018, Tullow Oil , (2,1%, în valoare de 67 de milioane de dolari) şi Premier Oil (1,8%, în valoare de 12 milioane de dolari).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici