Nou acord de îmbunătăţire a fluxurilor comerciale dintre UE şi Moldova, de la 1 noiembrie

La 1 noiembrie 2022 va intra în vigoare nou acord între UE şi Moldova, care constituie o îmbunătăţire în ceea ce priveşte facilitarea comerţului pentru întreprinderi, potrivit Comisiei Europene.

659 afișări
Imaginea articolului Nou acord de îmbunătăţire a fluxurilor comerciale dintre UE şi Moldova, de la 1 noiembrie

Potrivit unui comunicat transmis de COmisie, noile înţelegeri înseamnă că atât UE, cât şi Moldova îşi vor recunoaşte reciproc programele operatorilor economici autorizaţi (AEO), reunind comercianţii care îndeplinesc anumite criterii şi care, prin urmare, pot beneficia de regimuri vamale simplificate.

Începând cu 1 noiembrie, atât UE, cât şi Moldova le vor oferi reciproc avantaje operatorilor economici autorizaţi ai celeilalte părţi, cum ar fi mai puţine controale vamale şi tratament prioritar la vămuire.

Acordul reprezintă un important pas înainte în relaţiile comerciale dintre UE şi Moldova. Acesta va oferi şi mai multe oportunităţi comerciale şi va contribui la buna circulaţie a mărfurilor între cele două părţi, fără a compromite standardele înalte de securitate.

Într-un moment în care operatorii economici au nevoie de tot sprijinul pe care îl pot obţine pentru a depăşi criza actuală cauzată de războiul din Ucraina, acordul va face comerţul mai uşor şi mai puţin costisitor pentru mulţi comercianţi din UE şi din Republica Moldova.

Relaţiile dintre UE şi Moldova se desfăşoară în baza Acordului de asociere, care include o zonă de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA). UE cooperează cu Moldova în cadrul politicii europene de vecinătate şi al dimensiunii sale regionale estice, Parteneriatul estic, cu obiectivul principal de a apropia Moldova de UE.

UE este cel mai mare partener comercial al Moldovei, reprezentând 52,2 % din totalul schimburilor comerciale ale ţării. Exporturile din UE către Moldova s-au ridicat la 3,8 miliarde EUR în 2021.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici