Noua Casă, da sau ba? Plafonul se dublează, avansul poate fi şi 5%

  • Noua Casă dublează plafonului pentru credite la locuinţele noi, la 140.000 euro
  • Plăteşti avans 15% pentru locuinţele mai scumpe de 70.000 euro
  • Plăteşti avans 5% pentru locuinţele sub 70.000 euro
1862 afișări
Imaginea articolului Noua Casă, da sau ba? Plafonul se dublează, avansul poate fi şi 5%

Noua Casă, da sau ba?

Dacă eşti un tânăr la început de drum care vrea să îşi cumpere o locuinţă, atunci programul Noua Casă te-ar putea ajuta. Asta pentru că nu plăteşti un avans de 15% ca la cel ipotecar, decât dacă vrei un apartament peste 70.000 euro. Dar ai şi dezavantaje. Trebuie să ai trei rate de dobândă pe care le pui într-un depozit colateral. Poţi să scoţi banii abia după ce rambursezi tot creditul, adică în 20-30 de ani. Iar dobânda e variabilă, poate creşte în timp. Irina Chiţu, directorul platformei financare FinZoom, îţi explică cum stă treaba cu creditele pentru locuinţe.

Până în 70.000 euro, statul garantează 50% din credit iar până în 140.000 euro, statul grantează 60% din credit.

România are o rată de creditare de 26% din PIB în timp ce UE are o rată de creditare, în medie, de 100%.

Iată ce spune Irina Chiţu, directorul platformei financiare FinZoom: ”Undeva cu 0,5 puncte procentuale la dobânda anuală efectivă este mai mic costul la Noua Casă. Avansul de doar 5% pentru locuinţele care sunt până în 70.000 euro. Acest avantaj poate fi în acelaşi timp şi un dezavantaj. De ce? Cu cât dai un avans mai mare, cu atât te îndatorezi mai puţin. Chiar taxele notariale sunt mai mici. Ca dezavantaje ar fi în primul rând că nu poţi să îl vinzi. Nu poţi să-l închiriezi, nu poţi să-ţi faci sediu de firmă. În cazul în care nu mai poţi să plăteşti şi întârzii la plată, după 60 de zile de întârziere te execută în mod automat. În cazul unui credit ipotecar, banca încearcă să te notifice”.

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici