Noul cuvânt de ordine în Europa: Majoraţi salariile sau economia îşi va pierde suflul

Nimeni nu s-a gândit vreodată că o bancă centrală va ajunge să ceară politicienilor sau guvernelor, să majoreze salariile ca să crească consumul, ca să crească inflaţia şi să scoată economia din mlaştina unei stagnări, scrie Cristian Hostiuc, în editorialul său din Ziarul Financiar.

3800 afișări
Imaginea articolului Noul cuvânt de ordine în Europa: Majoraţi salariile sau economia îşi va pierde suflul

Noul cuvânt de ordine în Europa: Majoraţi salariile sau economia îşi va pierde suflul

De anul trecut, şi mai ales de trei luni încoace, Banca Centrală  Europeană, prin vocea guvernatorului Mario Draghi sau poziţiile membrilor consiliului de administraţie, guvernatori în ţările lor, cere marilor ţări ale Europei, în frunte cu  Germania, să majoreze salariile angajaţilor pentru a creşte consumul şi a produce inflaţie.

Decenii întregi, băncile centrale au avut ca misiune scăderea inflaţiei prin dobânzi mai mari, prin temporizarea creşterilor salariale, respectiv prin reducerea aparatului de stat şi trimiterea oamenilor în sectorul privat, acolo unde era mai greu de obţinut o majorare salarială.

După modelul american implementat imediat după izbucnirea crizei în 2008, Banca Centrală Europeană tipăreşte bani în continuu pentru a-i injecta în economia Europei ca să nu cadă în recesiune, ci să crească. Plus că dobânzile la euro sunt cu minus în faţă.

Rezultatele încep să se vadă, Europa traversând cea mai bună situaţie economică din istoria ei, cu cel mai ridicat grad de încredere de la criză încoace.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI
 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici