Noul regulament BNR de limitare a creditării în valută va fi aplicat probabil din decembrie

Noul regulament al Băncii Naţionale a României (BNR) privind limitarea creditării în valută va fi aplicat, probabil, din luna decembrie, a declarat, miercuri, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi al CEC Bank.

435 afișări
Imaginea articolului Noul regulament BNR de limitare a creditării în valută va fi aplicat probabil din decembrie

Noul regulament BNR de limitare a creditării în valută va fi aplicat probabil din decembrie (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Probabil că decembrie ne va găsi cu noul regulament, pentru că este o procedură. Fac şi eu o simplă socoteală. Trebuie aprobat de Consiliul de Administraţie al băncii naţionale, trebuie publicat în Monitorul Oficial, de acolo sunt 30 de zile până la intrarea în vigoare. După aceea băncile trebuie să meargă la autorizare la banca naţională cu noile norme", a afirmat Gheţea la Romania Financial Forum 2011, organizat de MEDIAFAX în parteneriat cu BNR.

El adăugat că la elaborarea noului regulament BNR "parcă s-a inspirat din normele băncilor".

"Aici pot să dau exemplu banca la care lucrez, CEC Bank, unde creditul în valută nu este încurajat şi am observat şi la alte bănci că creditul în valută nu trebuie încurajat", a afirmat şeful CEC Bank.

Gheţea a menţionat că BNR şi băncile au avut două runde de "negocieri", din care a reieşit că noul regulament ar urma să se aplice pentru creditele de consum, nu şi pentru împrumuturile pentru locuinţe.

"În acest moment nu vă pot spune absolut nimic cu exactitate, va pot spune că am avut două runde de negocieri cu banca naţională, cu persoane care au contribuit la noul regulament şi din discuţiile purtate cu dânşii s-au conturat anumite elemente. Unul dintre elementele care s-au conturat, dar repet că nu se ştie dacă în final Consiliul de Administraţie al BNR va merge pe această idee, ar fi că regulamentul este orientat pentru creditele de consum, nu pentru case şi schimbarea de locuinţe şi aşa mai departe. Până nu vedem în Monitorul Oficial nu putem vorbi cu certitudine. În accepţiunea pe care am dat-o noi şi pe care am mai discutat-o cu BNR acest regulament nu va afecta creditarearea pentru case. S-a discutat de avans de 30%, de 20%, de 15%, de 5% la Prima Casă. Nu vreau să intru în detalii pentru că nu am mandat", a adăugat el.

Şeful ARB a menţionat că noul regulament nu va afecta programul Prima Casă, deoarece aceste este un program guvernamental, iar BNR sau ARB nu pot impune modificări.

"Întrebaţi la iniţiator şi o să vedeţi poate că impun. Personal m-aş bucura", a adăugat Gheţea.

El a mai spus că dacă ar da detalii se pot "induce anumite percepţii, anumite lucruri pe care un om le aude acum şi nu mai citeşte în Monitorul Oficial în final".

BNR a pregătit un regulament prin care va limita, printre altele, accesul populaţiei la creditele în valută.

Potrivit proiectului de regulament, creditele de consum vor avea o scadenţă de cel mult cinci ani, iar clienţii trebuie să aducă garanţii de 133% din valoarea împrumutată, în timp ce la finanţările imobiliare în euro avansul va fi de cel puţin 30%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici