Numărul insolvenţelor s-a înjumătăţit în ianuarie, la 930 de dosare

Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în luna ianuarie s-a redus la jumătate faţă de prima lună a anului trecut, la 930 dosare, de la 2.054, în Bucureşti înregistrându-se cele mai multe intrări în incapacitate de plată, aproape un sfert din total, potrivit ONRC.

162 afișări
Imaginea articolului Numărul insolvenţelor s-a înjumătăţit în ianuarie, la 930 de dosare

Scăderea semnificativă a numărului insolvenţelor a fost semnalată recent şi de specialiştii în insolvenţă, care au explicat tendinţa pe fondul intrării în vigoare la jumătatea anului trecut a noii legislaţii în domeniu, care descurajează solicitarea intrării în insolvenţă de către companii. Una dintre acestea este cea care prevede că administratorii sancţionaţi pentru aducerea firmei în insolvenţă nu mai pot să ocupe o astfel de poziţie pentru o anumită perioadă. De asemenea, administratorii pot răspunde penal pentru situaţia companiei, deoarece noua legislaţie prevede realizarea unei inspecţii fiscale de către organele de specialitate.

Datele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă arată că anul trecut scăderea numărului de insolvenţe a fost de 23%, însă în ultimele şase luni, când a fost în vigoare noua lege a insolvenţei, scăderea a fost de 50%, de la 15.000 dosare în semestrul doi din 2013 la 7.500 în semestrul doi din 2014.

În ianuarie, în toate judeţele a fost consemnată o scădere a insolvenţelor, cu excepţia Bacăului (+105%, la 41 de firme) şi Constanţa (+16%, la 58 de firme). Scăderile variază de la 90,24% (Bistriţa-Năsăud) la 6% (Maramureş).

Cele mai multe insolvenţe s-au înregistrat în Bucureşti (220), Constanţa (58) şi Bihor (48), în timp ce în Giurgiu (3), Bistriţa Năsăud (4) şi Neamţ (4%) au fost cele mai puţine firme care au ajuns în situaţia de a nu-şi putea plăti datoriile.

Structura pe domenii de activitate arată o menţinere în topul insolvenţelor a firmelor din comerţ (350), construcţii (132) şi industria prelucrătoare (100).

De asemenea, în perioada analizată au fost radiate aproape 6.500 de firme, cu 10% mai puţine decât în ianuarie 2014, în timp ce 1.611 firme au fost suspendate, în scădere cu 22,6%.

Şi înmatriculările de noi firme au scăzut, însă cu un ritm mult mai redus, de 0,16%, la 8.501 de societăţi. Cele mai multe firme înfiinţate au ca obiect de activitate comerţul (2.486), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (906) şi construcţii (802).

La sfârşitul lunii ianuarie erau active peste 1,14 milioane de persoane juridice şi persoane fizice autorizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici