Numărul salariaţior din România a scăzut cu 1,6% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă din 2009

Numărul salariaţilor din România a scăzut cu 1,6% în primul trimestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, trendul descendend încetinind pentru cel de-al patrulea trimestru consecutiv, potrivit datelor prezentate marţi de Eurostat.

57 afișări
Imaginea articolului Numărul salariaţior din România a scăzut cu 1,6% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă din 2009

Numărul salariaţior din România a scăzut cu 1,6% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă din 2009 (Imagine: Remus_Suciu/Mediafax Foto)

Declinul din România este uşor mai accentuat decât cel înregistrat la nivelul UE, de 1,5%, în timp ce în zona euro numărul angajaţilor a coborât cu 1,2% în perioada analizată.

În trimestrele precedente, numărul salariaţilor din România a scăzut cu 2,1%, 1,8% şi, respectiv, 1,7%, comparativ cu perioadele similare ale anului anterior.

Scăderea înregistrată în economia românească este similară cu cea din Portugalia şi este una dintre cele mai restrânse din UE, fiind a 13-a ca amlpitudine din punct de vedere procentual. Numai două state membre au avut creşteri ale numărului de angajaţi în intervalul analizat, respectiv Austria (0,2%) şi Malta (0,6%).

Cele mai puternice scăderi au fost înregistrate în Letonia (-14,9%), Estonia (-9,9%) şi Bulgaria (-7,3%). În Ungaria, numărul salariaţilor a coborât cu 2,2% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în Cehia cu 2,1%, iar în Polonia cu 1%.

Eurostat estimează că, în primul trimestru al acestui an, în UE munceau 220,5 milioane de persoane, din care 144,3 milioane în zona euro.

Potrivit datelor INS, populaţia ocupată însuma în România, în trimestrul al patrulea al anului trecut, puţin peste nouă milioane de persoane, din care 6,098 milioane reprezentau salariaţi.

Conform metodogiei INS, populaţia ocupată cuprinde toate persoanele de cel puţin 15 ani care au desfăşurat o activitate economică producătoare de bunuri sau servicii timp de cel puţin o oră în perioada de referinţă, în scopul obţinerii unor venituri sub formă de salarii, plată în natură sau alte beneficii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici