Nume mari din IT&C vor să investească în România. Ministerul Comunicaţiilor pregăteşte ajutoare de stat

Nume mari din industria IT&C, precum IBM, Oracle, Dell şi Ericsson, intenţionează să aloce fonduri importante pentru dezvoltarea operaţiunilor din România, investiţiile urmând să fie susţinute şi de o schemă de ajutor de stat pe care Ministerul Comunicaţiilor o pregăteşte.

1419 afișări
Imaginea articolului Nume mari din IT&C vor să investească în România. Ministerul Comunicaţiilor pregăteşte ajutoare de stat

Nume mari din IT&C vor să investească în România. Ministerul Comunicaţiilor pregăteşte ajutoare de stat (Imagine: Shutterstock)

"Alături de alte state din zonă, România se află într-o competiţie pentru atragerea acestor companii şi, pe lângă resursele umane, infrastructura bună în domeniul telecom şi facilităţile acordate programatorilor, trebuie să aduci argumente în plus pentru atragerea lor. Ministerul Comunicaţiilor lucrează la o schemă de ajutoare de stat pentru companiile care vor să dezvolte în România afaceri în domeniul IT&C, printre beneficiarii acesteia urmând să se numere IBM, Oracle, Dell şi Ericsson", a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme.

Potrivit lui Vreme, România este pe lista ţărilor în care IBM ar putea înfiinţa un centru cu până la 3.000 de angajaţi, la fel ca şi în cazul Oracle, care ar putea să relocheze un centru dintr-o ţară din Africa, în timp ce Ericsson vrea să îşi sporească numărul de angajaţi din centrul pe care îl are în România cu până la 500 de persoane, de la 800 în prezent.

"De asemenea, Dell a venit cu o propunere pentru un centru în care şi-ar putea desfăşura activitatea câteva sute de angajaţi. În cazul IBM, noi am propus ca posibile locaţii oraşele Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, importante centre universitare, care pot asigura forţa de muncă necesară", a spus ministrul Comunicaţiilor.

Subsidiara locală a IBM, cel mai mare furnizor internaţional de servicii IT, are două centre în România, respectiv Global Procurement Services Group Romania Remote Delivery Center şi Application Services Global Delivery Center Eastern Europe, ambele fiind situate în Bucureşti.

Înfiinţată în 1995, IBM România a consemnat anul trecut o cifră de afaceri de 227,02 milioane de lei (53,4 milioane euro), de la 216,6 milioane de lei în 2009, şi avea peste 660 de angajaţi.

La finele anului trecut, ministrul Vreme a anunţat că, la Târgu Mureş, ar putea fi înfiinţat un centru de cercetare al IBM, în care va fi instalat un "supercomputer" la care va fi conectată întreaga zonă balcanică.

"Centrul în care IBM ar putea angaja 3.000 de salariaţi este diferit de proiectul din Târgu Mureş", a spus Vreme.

La începutul lunii aprilie, preşedintele diviziei Service a Dell, Steve Schuckenbrock, a anunţat că un miliard de dolari vor fi alocaţi în următorii doi ani pentru înfiinţarea a zece centre de date şi extinderea serviciilor pentru clienţi, astfel încât să faciliteze vânzările de hardware, software şi servicii destinate companiilor mari.

De asemenea, compania americană urmează să înfiinţeze 12 centre de soluţii globale în acest an şi alte zece în următoarele 18 luni.

Noile centre de date vor fi înfiinţate în Statele Unite, Europa şi Asia, potrivit lui Schuckenbrock, citat de Bloomberg.

Dell este al treilea jucător mondial pe piaţa de calculatoare.

Oracle este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de aplicaţii software pentru afaceri. În România, afacerile companiei au atins 75,5 milioane de euro în 2010, iar numărul de angajaţi a depăşit 1.600.

Grupul suedez de telecomunicaţii Ericsson are o puternică prezenţă în România, afacerile subsidiarei locale atingând 563,7 milioane de lei (132,7 milioane euro) în 2010.

Cu aproape 1.300 de angajaţi, din care circa 800 în centrul de servicii deschis în 2007, Ericsson va continua şi în acest an angajările în România, potrivit declaraţiilor reprezentanţilor companiei.

În 2010, cifra de afaceri din industria românească IT&C a atins 8,8 miliarde euro, cu 6% peste cea înregistrată în 2009, iar exporturile au urcat cu aproximativ 45%, potrivit datelor dintr-un studiu realizat de Institutul pentru Tehnică de Calcul (ITC) şi dat publicităţii în luna mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici