O companie poloneză va construi şase reactoare NuScale. Costul investiţiei se ridică la 2 miliarde de dolari

Şase reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni pe care compania poloneză KGHM intenţionează să le construiască împreună cu firma americană NuScale Power ar putea costa până la 2 miliarde de dolari, a declarat vineri directorul financiar Andrzej Kensbok, conform Reuters.

11491 afișări
Imaginea articolului O companie poloneză va construi şase reactoare NuScale. Costul investiţiei se ridică la 2 miliarde de dolari

Sursa foto: Profimedia

Al doilea mare consumator de electricitate din Polonia intenţionează să îşi extindă baza de generare a energiei electrice pentru a deveni mai puţin dependent de aprovizionarea externă, pe măsură ce costurile energiei cresc.

"Costul celor şase unităţi ar putea fi de aproximativ 1,5 miliarde de dolari până la 2 miliarde de dolari", a declarat Kensbok într-o conferinţă de presă.

KGHM şi NuScale Power au semnat un acord în februarie pentru a începe implementarea reactoarelor modulare mici în Polonia, urmând ca primul să fie operaţional până în 2029.

Oamenii de afaceri Zygmunt Solorz, proprietarul grupului media şi de telecomunicaţii Cyfrowy Polsat şi Michal Solowow, proprietarul firmei de produse chimice Synthos, intenţionează, de asemenea, să construiască împreună reactoare modulare mici.

În 2021, rafinăria poloneză PKN Orlen a anunţat, de asemenea, un acord cu Synthos Green Energy pentru a investi în reactoare nucleare mici şi microreactoare nucleare.

Nuclearelectrica şi compania NuScale vor pune în funcţiune prima centrală din Europa, cu 6 module şi o putere instalată 462 MWe. Se estimează că centrală NuScale cu 6 module va genera aprox. 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajută România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an. Recent, preşedintele Joe Biden a anunţat un grant în valoare de 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în România de către NuScale – Etapa Preliminară a Studiilor de inginerie şi proiectare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici